Svetska banka: Rat u Ukrajini i rast cena hrane i energije smanjuje globalni ekonomski rast 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska banka smanjila je juče prognozu rasta globalne ekonomije za petinu, sa 4,1 na 3,2 odsto kao glavne razloge navodeći rat u Ukrajini, ali i rast inflacije, pre svega cena hrane i energije.

Dejvid Malpas, direktor Svetske banke ocenio je da je glavni faktor smanjenja projekcija rasta Evrope i Centrlane Azije, ukrajinski rat.

Drugi faktor je rast cena hrane i goriva, što je delom posledica sankcija koje je Zapad uveo Rusiji. To je uticalo na poskupljenje nafte i gasa, ali i poljoprivrednih proizvoda s obzirom da su i Ukrajina i Rusija veliki izvoznici.

Malpas je rekao novinarima da će u narednih nekoliko nedelja odbor SB razmatrati paket pomoći odgovor na krizu za narednih 15 meseci koji bi mogao da obuhvata 170 milijardi dolara i koji bi pokrio period od aprila ove godine do juna naredne godine.

Ovo bi bila veća intervencija Svetske banke nego tokom pandemije Kovida 19 za koju je izdvojila 160 milijardi dolara.

Prošle nedelje Svetska banka je ažurirala i projekcije ekonomskog rasta u našem regionu, pa je smanjila prognozu rasta Srbije u ovoj godini sa 4,5 na 3,2 odsto. Prosečan rast BDP-a na Zapadnom balkanu biće 3,2 odsto, prema projekciji Svetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari