Svetske berze: Tržište rada ponovo podgrejava optimizam ulagača 1Foto: EPA-EFE/ VOLKSWAGEN

Poslednja avgustovska nedelja donela je solidne dobitke na američkom tržištu akcija, nakon što su podaci sa tržišta rada dali nadu ulagačima da bi Fed mogao odustati od daljeg podizanja kamata. Indeks akcija S&P 500 porastao je 2,5 odsto, ponovo se vrativši iznad nivoa od 4.500 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio 3,3 odsto.

Avgustovski izveštaj sa tržišta rada, objavljen u petak, pokazao je neočekivani rast stope nezaposlenosti na 3,8 odsto, što je njen najviši nivo od februara 2022. godine. Iako je tokom avgusta kreirano 187 hiljada novih radnih mesta, više od konsezusa od 170 hiljada, povećanje stope došlo je kao posledica rasta participacije radne snage na 62,8 odsto, što je njen najviši nivo od februara 2020. godine, neposredno pred izbijanje pandemije.

Kada je u pitanju rast nadnica, oba podatka su bila ispod očekivanja i iznosila su 0,2 odsto na mesečnom nivou odnosno 4,3 odsto godišnje.

Izveštaj sa tržišta rada zacementirao je prognoze ulagača koji sa minimalnom verovatnoćom očekuju rast kamata na septembarskom zasedanju.

Svetske berze: Tržište rada ponovo podgrejava optimizam ulagača 2

Dopinos povoljnom sentimentu na tržištu prethodno je dao JOLT pregled sa tržišta rada koji je pokazao veliko smanjenje broja otvorenih radnih mesta u američkoj privredi u julu, dok je napuštanje posla, kao mera poverenja u tržište, palo na najniži nivo od februara 2021. godine. Takođe, objavljeni rast troškova lične potrošnje u julu od 0,2 odsto na mesečnom nivou upotpunio je sliku o postepenom usporavanju američke privrede nakon skoro jednoipogodišnjeg ciklusa intezivnog dizanja kamata Fed-a.

Na korporativnom planu nije bilo mnogo značajnih objava nakon što je prethodnih sedmica veći broj maloprodajnih lanaca ukazao na pogoršanje sentimenta potrošača. Stoga se s pažnjom očekivala objava Lululemona, kompanije koja proizvodi opremu za jogu i odeću za ležerniji stil oblačenja, koja je razvejala strahove investitora i po drugi put u 2023. povećala poslovne izglede za čitavu fiskalnu godinu.

Lululemon je u kvartalu zabeležio rast prihoda od preko 18 procenata, što je bilo iznad očekivanja tržišta, dok je u još većoj meri premašen nivo očekivanog profita. Kompanija je u situaciji kada mnoštvo konkurenata u industriji, poput lidera NIKE-a, zauzima oprezan pristup za drugu polovinu godine povećala poslovna očekivanja pa sada godišnji rast očekuje u rasponu 17-18 procenata. Nakon objave rezultata akcije Lululemona su skočile šest procenata i prvi put u tekućoj godini preskočile psihološku granicu od 400 dolara.

Dobitnik nedelje

Akcije švajcarske bankarske grupacije, UBS, skočile su prošle sedmice preko osam procenata nakon što je kompanija najavila da će ugasiti tri hiljade radnih mesta u Švajcarskoj posle preuzimanja problematičnog konkurenta Credit Suisse (CS) i predstavila novi plan ušteda od deset milijardi dolara do kraja 2026. godine. Kompanija je predstavila prve kvartalne rezultate nakon preuzimanja CS-a koji su pokazali odliv neto imovine od 39 milijardi švajcarskih franaka u drugom tromesečju. Međutim, banka je izvestila o smirivanju panike i preokretu trenda koji je zabeležen u junu.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačkog proizvođača automobila, Volkswagen (VW), pale su u petak preko četiri odsto nakon što je globalni auto-sektor bio pod pritiskom usled nove najave smanjenja cena Teslinih vozila u Kini koje je u zavisnosti od modela idu i do 20 procenata. Pored ovoga, VW je dobio sniženi rejting i manju ciljanu cenu od pojedinih analitičara koji su ukazali na povećani rizik po kompaniju od strane rastuće kineske konkurencije. Takođe, na nezavidan položaj VW utiču i generalno slabljenje tražnje usled dugotrajne inflacije i visokih troškova zaduživanja.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari