guglFoto: EPA/BORIS ROESSLER

Protekla trgovačka sedmica donela je pozitivne informacije oko američkih potrošačkih cena, ali za razliku od bliske prošlosti ovaj izveštaj nije bio dovoljan za pokretanje jačeg pozitivnog sentimenta na tržištu.

Reperni indeks američkog tržišta, S&P 500, oslabio je 0,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao u sedmici 0,4 procenta.

Američka inflacija nastavila je silazni trend u aprilu, spustivši se na nivo od 4,9 odsto, neznatno ispod konsenzusa i godišnje stope iz proteklog meseca od pet odsto.

Aprilski podatak predstavlja znatno poboljšanje u odnosu na junski maksimum od 9,1 odsto i najniži nivo indeksa potrošačkih cena još od aprila 2021. godine.

Međutim, bazna inflacija, koja izuzima volatilne stavke poput cena hrane i energenata, porasla je 0,4 odsto mesečno i 5,5 odsto na godišnjem nivou, ali je bila u skladu sa očekivanjima. Doprinos rastu cena dali su troškovi stanovanja, goriva i polovnih vozila, delimično neutralisani padom cene goriva, novih vozila i kućne hrane.

I dok se inflacija relativno brzo skoro prepolovila, pred FED-om stoji znatno ozbiljniji posao da se ona obori prema višegodišnjem targetu ove centralne banke od dva odsto. U borbi sa inflacijom Fed je od marta prošle godine na deset uzastopnih zasedanja podigao stopu za pet procentnih poena na njen najviši nivo u poslednjih skoro 16 godina.

Svetske berze: Uprkos usporavanju američke inflacije, berze u crvenom 1

Tržište sada očekuje da bi Fed mogao da pauzira sa nastavkom dizanja kamata, a nakon objavljenog izveštaja verovatnoća podizanja kamata u junu pala je na nivo od 20 odsto.

Iako su investitori pozitivno reagovali na izveštaj o inflaciji, ovaj put sentiment nije bio toliko izražen kao u proteklih nekoliko objava. Finansijske akcije, ali i ostatak tržišta, i dalje se nalaze pod pritiskom problema sa kojima se suočavaju regionalne banke, dok se približava i datum kada bi američka vlada mogla da obustavi plaćanja svojih računa ako se u Kongresu ne odobri pomeranje gornje granice duga.

Doprinos negativnom sentimentu na tržištu u petak dao je potrošački sentiment Univerziteta Mičigen koji je u maju pao na polugodišnji minimum, dok su izgledi za petogodišnju inflaciju skočili na najviši nivo u poslednjih desetak godina.

Na korporativnom planu privodi se kraju sezona objave rezultata za prvo tromesečje i nakon 90 odsto objavljenih izveštaja profiti američkih korporacija lošiji su za četiri odsto, što je bolje od inicijalnih očekivanja.

Nedelju je obeležila objava medijskog konglomerata Disney, koji je ponovo zabeležio pad broja pretplatnika u striming platformi Disney+ koja je istina napravila izvesne pomake na putu da postane profitabilna.

Tematski parkovi su doprineli solidnim rezultatima kompanije, ali problemi u medijskom segmentu ostavili su akcije Disney-a faktički na nivoima gde su se nalazile u jeku pandemije.

 

DOBITNIK NEDELJE
Akcije matične kompanije Google-a, Alphabet, skočile su prošle sedmice oko 11 procenata nakon što je izvršila unapređenje algoritma kod ovog pretraživača bazirana na primeni veštačke inteligencije.

Alphabet uz Microsoft predstavlja ključnog igrača na polju veštačke inteligencije koja je u tekućoj godini glavni pokretač tehnoloških akcija. I dok je početkom februara prikaz trenutnih mogućnosti četbota, Bard, iskompromitovao Alphabet, prošlonedeljni prikaz tehnoloških inovacija najavio je ambiciozan povratak kompanije na polje veštačke inteligencije.

GUBITNIK NEDELJE
Akcije američke platforme za iznajmljivanje smeštaja, Airbnb, pale su 11 procenata nakon objave kvartalnih rezultata poslovanja koji su bili iznad očekivanja analitičara.

Međutim, problem je došao sa očekivanjima uprave kompanije koja je navela da očekuje sporiji rast broja noćenja i usluga lokalnih vodiča u tekućem tromesečju nakon što je prošle godine zabeležena visoka stopa usled nagomilane tražnje iz perioda pandemije. Takođe, očekuje se da prosečne dnevne cene smeštaja nakog stagnacije u prvom kvartalu budu niže u tekućem tromesečju.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari