Tabaković: Postignuta monetarna stabilnost 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Finansijski sistem Srbije sada je otporniji na negativne međunarodne uticaje, a na to je uticalo povećanje kreditnog rejtinga Srbije,uspešno sprovođenje trogodišnjeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i pad premije rizika na istorijski minimum, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije(NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je, predstavljajući izveštaj o finansijskom sistemu za 2017. godinu, naglasila da je NBS ispunila svoje ključne ciljeve – obezbeđivanje monetarne i finansijske stabilnosti.

Inflacija je tokom čitave godine bila niska i stabilna i iznosila je ciljanih tri odsto, izjavila je Tabaković, ocenivši da je pad inflacije doprineo povoljnijoj kamatnoj stopi, što je dovelo do rasta kredotne aktivnosti, tako da je podstaknut rast investicija i privatne potrošnje.

„Dinar je 2017. godine ojačao pema evru za za 4,2 odsto, a da bi se izbeglo naglo jačanje dinara, NBS je na dnevnom nivou morala da interveniše na deviznom tržištu“, izjavila je Tabaković.

Prema njenim rečima, prvi put nakon 2005. godine ostvaren je fiskalni suficit 1,2 odsto BDP, a učešće duga u bruto domaćem proizvodu je smanjeno za više od 10 odsto samo tokom 2017.

Dodatnom unapređenju fiskalne konsolidacije zemlje doprinela je bolja pozicija države na međzunarodnom finansijskom tržištu, praćena jačim poverenjem investitora i značajnim padom premije rizika, naglasila je Tabaković.

Ona je ocenila da su pad stope nezaposlenosti i rast zarada doveli do rasta kreditne aktivnosti stanovništva, kao i rasta štednje, pri čemu je veća potražnja za dinarskim kreditima, što svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu.

Bankarski sektor ostao je adekvatno kapitalizovan, ocenila je Tabaković, ocenjujućui kako stabilnosti banaka pokazuje da će ovaj domaći sektor biti otporan na sve nepredvidljive šokove.

Tabaković je posebno naglasila da je 2017. godine NBS usvojila i regulativni paket kojim se omogućava primena međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari