"Taš je naš" - ili je ipak njihov? 1Foto: Beta/SRC "Tasmajdan"

„Taš je ponovo naš!“, uskliknuli su Beograđani, ili bar režimski beogradski mediji, pre ravno dve godine kada je usred pandemije korone završena obimna rekonstrukcija bazena. Za dva miliona evra onomad je ugrađeno novo korito, zakrpljena školjka bazena, zamenjen sistem prečišćavanja i još štošta.

Prema rečima tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića to je najtemeljitija rekonstrukcija bazena na Tašmajdanu i istoriji.

Brzo premotavanje dve godine unapred.

Grad Beograd, pod upravom proslavljenog vaterpoliste Aleksandra Šapića, izdvojio je 240 miliona dinara (dva miliona evra), 120 miliona u ovoj i 120 miliona u narednoj godini, za javnu nabavku rekonstrukcije otvoreni bazen na Tašmajdanu.

Izgleda da je u najtemeljitijoj rekonstrukciji u istoriji Taša smanjena dubina bazena na dva metra, što navodno nije u skladu sa standardima Međuanrodne plivačke federacije – FINA, pa na njemu ne mogu da se organizuju međunarodna takmičenja.

Osim što u standardima FINA-e za svetska i olimpijska takmičenja je dva metra minimum, a tri metra preporučena dubina bazena.

Doduše za takmičenje u skokovima u vodu minimalna dubina za skokove sa 10-metarskih skakaonica je 4,5 metra.

"Taš je naš" - ili je ipak njihov? 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Pored produbljivanja bazena planira se i rekonstrukcija bazenske tehnike, što podrazumeva nabavku i ugradnju elektrolizera, čime će se omogućiti sopstvena proizvodnja hlora.

Biće i kompletno rekonstruisana sala za filtriranje bazenske vode, zamenjeno šest filtera za filtriranje bazenske vode, dozirne pumpe, cevovodi, automatski ventili, filtracione pumpe, elektrorazvodni ormani

Dakle, u dve godine imaćemo dve dvomilionske rekonstrukcije jednog istog bazena i sada treba utvrditi da li je Vesićeva rekonstrukcija napravila štetu ili je Šapićeva rekonstrukcija bespotrebna. Možda bi se neko i bavio tim utvrđivanjem kada bismo imali neku kontrolnu insituciju u državi koja još radi svoj posao.

Ali kad su mogle kocke na Trgu Republike onoliko da se preslaguju, onoliko dugo i za onolike pare, ili da se rekonstrukcija Ruzveltove uradi onako traljavo i skupo ili da rekonstrukcija Slavije traje k’o gladna godina, pa što se i na Tašu ne bi okrenula četiri miliona evra za dve godine.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari