Trka za ozdravljenje 16. oktobra na beogradskoj Adi Ciganliji 1FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpski forum protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija“ (EDS) najavio je danas da će 16. oktobra biti održana peta po redu „Trka za ozdravljenje“ (Race for the Cure) na Adi Ciganliji, u sklopu obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Tom akcijom udruženje nastoji da podiže svest građana o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i oda počast ženama koje su izgubile bitku sa tom bolešću.

Na manifestaciji se očekuje učešće stručnjaka, predstavnika pacijenata, poznatih ličnosti i sportista, a trka će početi u 12 časova.

U Srbiji se svake godine rak dojke dijagnostifikuje kod 4.600 žena, a nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao jedan od vodećih faktora rizika za oboljevanje.

Predsednica Udruženja EDS-a Mirjana Branković Magić je na konferenciji za novinare rekla da će biti organizovane tribine i ulični događaji u svim gradovima u Srbiji sa ciljem podizanja svesti o značaju sprečavanja, ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja raka dojke.

Predviđena je i priprema i štampa jednog broja časopisa „Rak“, kao i mamografska snimanja žena romske populacije starijih od 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari