U celom ratnom haosu samo jedna valuta uporno raste 1Foto: FreeImages / Marcin Rolicki

Američki dolar porastao je u četvrtak na najviši nivo u poslednje dve decenije, ojačao je u odnosu na evro od aprila 2021. godine za 11 posto, a u odnosu na japanski jen samo u poslednjih šest sedmica za čak 12 posto.

Slabljenje evra i britanske funte posledica je neizvesnosti hoće li Evropska centralna banka ECB i Engleska banka uspeti da podignu kamatne stope na potreban nivo kako bi se smanjila inflacija, piše Mladen Pleše za portal telegram.hr i dodaje da je uzrok i strah zbog daljnjeg rasta cena nafte i gasa, kao i posledica ruske invazije na Ukrajinu.

Evro je pao na novu petogodišnju najnižu vrednost od 1,047 dolara, dok je britanska funta potonula na 1,242 dolara. Istovremeno, stručnjaci procenjuju da je rast snage dolara delom i posledica očekivanja agresivnije monetarne politike u SAD-u u odnosu na evrozonu i Japan.

Predviđa se da će Federalne rezerve ubrzati povećanje kamatnih stopa, nasuprot EBC-a koji to radi sporije.

Zbog rata u Ukrajini te neizvesnosti što će se događati s EVropskom unijom zbog nekontroliranog rasta cena nafte, gasa, električne nergije, američka privreda danas je još snažnija i stabilnija, piše autor.e. Stoga SAD više nego do sada privlači ulagače iz sveta jer prevladava uverenje da će tako sigurno i sposobno tržište osigurati prihvatljive stope povrata ulaganja i najveći prinos.

To automatski povlači za sobom veliku potražnju za dolarom i rast njegove vrednosti.

S obzirom na to da na vrednost dolara na svetskom tržištu utječu i psihologija tržišta i geopolitički rizik, njegovom jačanju pridonose i procene da će SAD zapravo najviše profitirati na ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Ponajpre zbog toga što je započela velika trka u naoružanju, pa se procenjuje da će samo članice EU potrošiti stotinu milijardi dolara na kupovinu novog oružja, pretežno američkog. SAD je takođe godinama tražio od članica EU da umesto ruskog gasa i nafte kupuju američke energente.

To se međutim nije dogodilo jer su američki gas i nafta bili najmanje 20 posto skuplji od ruskih energenata. Kako je sada zbog ruske agresije na Ukrajinu, EU odlučila postupno smanjivati zavisnost od ruskih energenata, za godinu-dve, američki gas i nafta dominiraće na evropskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari