Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić zakazao je za danas sastanak sa bankarima o merama za obuzdavanje rasta gotovinskih kredita. Jelašić je početkom sedmice u izjavi medijima naveo da će se sastanak sa bankarima održati zbog negativnog uticaja rasta gotovinskih kredita na tekući platni deficit i da će cilj biti da se ti krediti „malo smire“.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić zakazao je za danas sastanak sa bankarima o merama za obuzdavanje rasta gotovinskih kredita. Jelašić je početkom sedmice u izjavi medijima naveo da će se sastanak sa bankarima održati zbog negativnog uticaja rasta gotovinskih kredita na tekući platni deficit i da će cilj biti da se ti krediti „malo smire“. „U Srbiji se od toga razvio biznis, jer su to najskuplji krediti. Preduzećemo neke nepopularne mere, jer je bolje da se malo štrecnemo, nego da bude kasno“, rekao je on. Guverner je podsetio da su dugoročni gotovinski krediti za građane, u prvih šest meseci ove godine dostigli 92,2 milijarde dinara. Gotovinski krediti čine 38,6 odsto ukupnih kredita, a koristi ih ukupno 600.000 građana Srbije, odnosno svaki treći zaposleni, kazao je tada Jelašić.
Užice – Delegacija Slovačke koju su predvodili ambasador te zemlje u Srbiji, Igor Furdik i načelnik slovačke Nitranske oblasti, Milan Belica, posetila je juče Užice. Gostima iz Slovačke predstavljeni su potencijali Zlatiborskog okruga, a posetili su i Učiteljski fakultet, fabriku Impol Seval, kao i Dečje odmaralište Zlatibor. Ambasador Furdik poručio je da bi privrednu saradnju dveju zemalja trebalo poboljšati, istakavši da trenutna „ekonomska razmena od 185 miliona evra ne odgovara potencijalima ni Srbije ni Slovačke“. Uz konstataciju da je „impresioniran potencijalima užičkog regiona“, načelnik Nitranske oblasti Milan Belica, poručio je da je za ekonomski razvoj veoma važna infrastruktura, a potom dodao da Nitranska oblast, jedna od najrazvijenijih u Slovačkoj, dokazuje da je regionalni razvoj moguć i bez velikih državnih subvencija. „Pre šest godina imali smo 30 odsto nezaposlenih, a danas oko sedam odsto. Poboljšan je standard građana, ali sada nam nedostaje radna snaga“, rekao je Belica o efektima uspešne privatizacije Slovačke, koja je članica EU. Gosti iz Slovačke razgovarali su sa Zoranim Milićem , načelnikom Zlatiborskog okruga, Dušanom Majkićem, predsednikom Regionalne privredne komore Užica, predsednikom opštine Tihomirom Petkovićem i užičkim privrednicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari