U kanalu s Đurom na 40 stepeni 1Foto: Miroslava Pudar

Šta zna Đura o zaštiti konkurencije, ugovorima, terminima poput „uništiti“ i „staviti tačku na poslovanje“ konkurentske firme, u ovom slučaju Junajted grupe, njegovo je da kopa i za to je dobro plaćen.

Đura, stariji Beograđanin, sa 63 godine svakog dana vredno kopa zemlju za postavljanje optičkog kabla Telekoma Srbija.

Trenutno je u Zrenjaninu na terenu, a ide, kako kaže, tamo gde ga firma podizvođač šalje. Ne žali se. Kaže da je to takav posao. Oko njega su mlađi radnici, svi u dubokim cipelama, radnim pantalonama, sa kapama na glavi, valja se zaštiti od sunca. Tu su i obavezne flaše s vodom. A ovih dana je neverovatnih 40 stepeni.

– Takav posao. Plaćaju nas, imamo smeštaj, a subotom kad završimo idemo kući da odmorimo. Šta da kažem, toplo je, ali zemlja se mora kopati. Evo ovde sad radimo proširenje kanala za kabl, idemo na metar i po dubine. Treba to sve iskopati, a kad se završi, mi brzo sve zatrpamo. To je lakši deo posla – priča Đura.

Kolege iz susednog „rova“ dobacuju da je zemlja isušena i tvrda, treba im više vremena za kopanje. Neće da se slikaju, nikako da ide u novine, ali da pozdravim Dražu svakako!

– Ma nemojte mene, nisam ja za to. Lep je ovaj kraj ovde gde radimo, sve ravno, svi voze bicikle. Ovo nešto ko naše Dedinje, samo manje a i fini su ljudi – priča jedan od radnika i dodaje da mu nije jasno zašto se sada ne postavljaju šire cevi u koje bi posle mogle da se samo proguraju nove mreže, s obzirom da se tehnologija brzo menja.

Drugi kaže da je pakleno u podne a najteže oko tri sata, kad upeče sunce. Da bi omekšali zemlju vlasnici kuća im dostavljaju creva za zalivanje, mnogi iznose kafu i sokove. Ipak, svakog dana po neka havarija, tamo presečena struja, onamo neke druge instalacije.

– Nemojte da mi objavite ime, samo čekam da se ovo završi što pre, neću ni njihov kabl ni ništa, samo da me ostave na miru – žali se jedan stariji Zrenjaninac.

A sem kopanja ašovom, radnici koji postavljaju optički kabl koriste i bušilicu za beton, zatim mašinu Bobcat, njom pretovaruju veće količine zemlje a posebnim alatima prodiru ispod zemlje gde nije moguće kopati zbog izlivenih i popločanih prilaza i trotoara. Sa radom počinju u pola osam a završavaju u šest popodne, tako bi bar trebalo iako smo zabeležili i neke koji sa terena odlaze u pola osam uveče.

Optika preko tuđih terasa

Da (državna) sila boga ne moli – uverili su se prethodnih meseci i stanovnici Višnjičke banje, čak i oni koji ne žele usluge Telekoma kao operatera kabolovske televizije i interneta.

Mnoge komšije koji nisu korisnici njihove kablovske televizije ili interneta iznenadili su se kada su videli da radnici i preko njihovih privatnih terasa, bez pitanja i bilo kakvog odobrenja, sprovode kablove do onih koji su tražili Telekom optiku u svojim kućama. Mnogi se istovremeno i plaše da se pobune, jedni zato što rade u državnoj službi gde inače trpe jak pritisak da treba da SBB-a pređu na Telekom, drugi ne žele da narušavaju dobre komšijske odnose, treći imaju strah da će im se vladajuće sturkture na neki način osvetiti preko inspekcija u njihovim privatnim firmama ili na već neki drugi način.

Inače, u pitanju su pojedini delovi Višnjičke banje gde SBB nije moga da uvede kablovsku televiziju i internet baš zbog toga što se nije usudio da narušava tuđu privatnu svojinu da bi stigao do korisnika koji želi tu uslugu. Telekom tih (moralnih i pravnih) problema izgleda nema. V. Živanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari