U Novom Pazaru subvencije dobilo 10 poslodavaca: Po zaposlenom 3.750 evra 1Foto: grad novi pazar

Ugovori o subvencionisanju poslodavaca, koji će u svojim firmama zaposliti lica iz teže zapošljivih kategorija, nastavljen je projekat “Reintegracija 2”.

Projekat se odnosi na zapošljavanje mladih do 30 godina starosti, Rome, žene, povratnike iz inostranstva. Ove godine, kroz tri javna poziva, zapošljavanjem i samozapošljavanjem posao će dobiti 70 osoba.

Na prvom, ovogodišnjem, javnom konkursu, subvencionisanao je 10 poslodavaca, koji će zaposliti ukupno 20 nezaposlenih, od kojih je 15 žena.

Vrednost ovog dela projekta je 75.000 evra.

Vlasnici firmi, koji su danas potpisali ugovore, dobiće po 3.750 evra za svakog zaposlenog.

Sredstva su namenjena za kupovinu opreme i materijala za proširivanje delatnosti.

– U nedostatku direktnih investicija, koje bi u gradu otvorili nova radna mesta, ovakvi projekti nam pomažu da otvramo nova radna mesta u malim i srednjim preduzećima. Posebno kada je u pitanju zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija – kaže Fevzija Murić, član Gradskog veća Novog zadužen za socijalna i zdravstvena pitanja, i dodaje, da je u poslednje tri godine, kroz ovakve projekte samozapošljavanjem, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom zaposleno 200 lica.

U okviru ovog projekta, u maju i junu, sledi raspisivanje još dva javna poziva za nova zapošljavanja i samozapošljavanja.

U maju će biti raspisan konkurs za firme, u kojima će biti otvoreno još 20 novih radnih mesta po ugovoru o radu. I za ovaj deo programa namenjeno je 75.000 evra.

Konkurs za samozapošljavanje planiran je za jun. Pomoć za pokretanje sopstvenog biznisa može da računa 30 lica u ukupnom iznosu od 90.000 evra.

Realizacija projekta “Reintegracija 2” počela je prošle i trajaće do aprila 2025. godine, u okviru kojeg će Novi Pazar dobiti 310.000 evra i zaposliti više od 800 osoba iz teže zapoljšivih kategorija.

Nosilac projekta je ASB Serbija (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator je Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a lokalni partneri su gradska uprava, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) i Muslimansko humanitarno društvo “Merhamet”.

Ovu aktivnost finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Novopazarska lokalna samouprave učestvuje sa 15 odsto sredstava od ukupne vrednosti projekta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari