U prvoj polovini godine prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu bila oko 2.430 evra 1Foto: Shutterstock/Michael Dechev

Prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu je u prvoj polovini godine bila oko 2.430 evra, što su gotovo tri i po prosečne srpske plate, koja iznosi oko 83.800 dinara, navodi specijalizovani sajt za oglašavanje nekretnina 4zida, dodajući da je kupcu potrebna plata od minimum 1.000 evra za stan od 50 kvadrata u naselju poput Mirijeva.

Za skoro svaki treći stan kupljen u Srbiji u protekle tri godine kupac je uzeo pozajmicu od banke, dok je u prvoj polovini ove godine jedva svaki peti stan kupljen iz kredita.

Udeo kreditnih kupaca je sa 32 odsto u 2020. godini, pao na 28 odsto prošle godine, dok je u periodu od januara do kraja juna ove godine svega 18 odsto ovih nekretnina plaćeno iz kredita, dodaje se u saopštenju.

Kvadrat u Novom Sadu je 1.725 evra i skuplji je 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u Nišu cena novoizgrađenih stanova za godinu dana poskupela čak 30 odsto i u proseku su ga kupci od
januara do juna ove godine plaćali 1.363 evra.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da su cene stanova u Srbiji u drugom kvartalu zabeležile usporavanje rasta i stabilizaciju, a i podaci sa specijalizovanog sajta za oglašavanje nekretnina 4zida takođe beleže stabilizaciju i blagi pad u drugom i trećem kvartalu ove godine.

Nova odluka Narodne banke Srbije kojomsu ograničene kamate na stambene kredite do kraja 2024. godine, odnosi se i na one koji će se tek zadužiti.

Centralna banka je ograničila visinu nominalne stope, odnosno maržu banke, kod kredita sa promenljivom kamatnom stopom i odredila da ona ne sme biti viša od 1,1 odsto do 31. decembra 2024. godine, a da će nakon tog perioda biti u procentu koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu, podseća taj sajt.

Finansijski konsultant i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za 4zida.rs dodaje da se ljudi obazrivo zadužuju i da su prognoze da će se pad udela kredita u kupovini stanova nastaviti.

Sa prosečnom platom od oko 83.800 dinara ili 715 evra građanin Srbije može da podigne kredit od oko 90.000 evra, a za tu sumu, prema podacima sa sajta 4zida, u Beogradu može da kupi stan od oko 35 kvadrata i to u naseljima van centralnih gradskih opština.

Računica pokazuje da bi mu u tom slučaju plata bila opterećena oko 60 odsto, a mesečna rata bi iznosila oko 430 evra i morala bi da se plaća 30 godina.

Prema kalkulatoru kreditne sposobnosti na sajtu za oglašavanje nekretnina 4zida, da bi kupio stan od oko 50 kvadrata, u naseljima poput Mirijeva, koje je jedno od najčešćih lokacija kada je u pitanju izbor kreditnih kupaca, zaposlenom je potrebna plata od minimum 1.000 evra, dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari