U Užicu otvoren Regionalni inovacioni startap centar 1Foto:N.Kovačević

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas Regionalni inovacioni startap centar u Užicu u kome će budući tehnološki preduzetnici imati najsavremeniju opremu i mentorsku podršku za razvoj svojih inovacionih ideja, saopštio je njegov kabinet.

„Želimo da mladi u svim regionima Srbije imaju jednake mogućnosti da otvaraju svoje startap kompanije. Deca u Užicu su isto tako pametna kao i ona u Beogradu, Nišu, Novom Sadu. Samo im treba obezbediti jednake uslove da mogu da pokažu svoje inovacione potencijale“, rekao je Popović.

On je naveo da je Užice važan centar industrije i da u tom gradu Zlatiborskog okruga posluju velike i uspešne kompanije, kao što su Valjaonica bakra Sevojno, Impol Seval, Prvi partizan, koje beleže dobre rezultate i značajno doprinose razvoju lokalne privrede.

„Ovaj startap centar daće novi impuls razvoju i digitalizaciji privrede Užica. Ovde će se razvijati inovacije primenjive u kompanijama užičkog kraja, a takođe otvaraće se i nove startap kompanije koje će doprineti većem zapošljavanju mladih. Želimo da mladi ostaju u Užicu i da se vraćaju u Užice znajući da ovde imaju uslove za rad i napredovanje“, naveo je Popović.

On je istakao da je jedan od njegovih prioriteta podrška otvaranju što većeg broja startap kompanija, kojih danas u Srbiji ima oko 400, dok u Izraelu, koji ima približan broj stanovnika kao Srbija, postoji oko sedam hiljada startapova.

U Startap centru u Užicu mladi preduzetnici će, kako je rekao Popović, pored prostora i najmodernije IT opreme, dobiti i podršku najboljih mentora koji će ih obučavati kako da uspešno nastupe na domaćem i inostranom tržištu.

Projekat otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra realizovali su Grad Užice i „Regionalna razvojna agencija Zlatibor“ uz finansijsku podršku kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Vrednost investicije premašuje 60 miliona dinara, a adaptiran je i opremljen prostor od 422 kvadrata u centru grada.

Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj otvorio je devet Regionalnih inovacionih startap centara – u Užicu, Čačku, Pirotu, Zrenjaninu, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Кruševcu, Subotici i Staroj Pazovi.

Planirano je otvaranje još pet centara – u Arilju, Priboju, Svilajncu, Кragujevcu i Zubinom Potoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari