linglong foto Miroslava Pudarfoto Miroslava Pudar

U Zrenjaninu treba da počne gradnja još jedne kineske fabrike, saznajemo, takozvane cinkare čiji dolazak je dogovoren 2018. godine, a u ovom trentuku traju ugovaranja građevinske radne snage.

Lokacija za tu fabriku opredeljena je još 2020. godine na ulazu u Zrenjanin, kod Novog groblja. Planirano je da fabriku tributil-fosfata, čiji je investitor Green Miles Chemicals, sa sedištem u Novom Sadu, čine tri proizvodne linije, kapaciteta od po 2.000 tona godišnje sa svim potrebnim pomoćnim i pratećim objektima i instalacijama za rad proizvodnih linija.

Projektovani kapacitet fabrike iznosi 6.000 tona na godišnjem nivou.

Prema podacima iz dokumentacija koja je bila data na uvid javnosti, bazni projekat za fabriku tributil fosfata izradio je kineski institut Tianjin Green-Chem-Engineering Chemical Technology Company Limited, koji je projektovao i kompletnu tehnologiju prozvodnje.

Glavni proizvodi fabrike biće tributil fosfat i trizobutil fosfat, a sporedni dimetilamin hidrohlorid i hlor butan. Tributil fosfat uglavnom se koristi kao komponenta hidraulične tečnosti i tečnosti za kočnice u avionskoj industriji.

Gradnja fabrike, kako saznajemo, poverena je kineskoj državnoj firmi China energy group, sa kojom je kompanija Linglong nedavno raskinula ugovor oko gradnje fabrike gume u Zrenjaninu. O raskidu ugovora Linglong je nedavno obavestio javnost saopštenjem da je China Energy Engineering Group imao poteškoća sa angažovanjem dovoljne radne snage, pa je. sve to dovelo do nemogućnosti završetka ugovorenih radova u dogovorenim rokovima.

„Kako bi osigurali da završetak projekta bude kada je i planiran,, nismo imali drugi izbor nego da sa kompanijom CEEC TEPC raskinemo deo ugovora i da angažujumo nove izvođače za završetak radova u planiranom vremenskom okviru Naš projekat u Srbiji predstavlja jedan od značajnih koraka u realizaciji naše globalne strategije “7+5”, a početak proizvodnje naše fabrike donosi brojne benefite, kako kompaniji Linglong, tako i stejkholderima. Zajedno sa već postojećim i novim izvođačima ubrzaćemo izgradnju fabrike i u bliskoj budućnosti pokrenuti proizvodnju”, naveli su iz Linglonga.

Da je sve, ipak, ostalo u krugu kineskih kompanija svedoči i podatak da je sada državna firma China energy angažovana da gradi cinkaru, na zemljištu blizu Linglonga u industrijskoj zoni Jugoistok, dok će firma CRBC koja je gradila Pupinov most preuzeti kompletan posao završetka Lingloga.

CRBC zapravo već radi na gradilištu Linglonga, imali su ugovor za 30 odsto radova, pored još jedne firme CCCC a kada preuzmu posao moraju da dovedu svoje radnike.

U ovom trenutku, kako saznajemo, najveći problem je gde i kako naći za kratko vreme smeštaj za nove građevinske radnike, kojih će biti dosta, jer u Zrenjaninu ga nema dovoljno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari