Udruženje poljoprivrednika: Slab rod suncokreta, cena pala 40 odsto, uljare ne interesuje otkup 1Foto: Stanislav Milojković

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić je danas izjavio da je rod suncokreta podbacio, ali i da je cena pala oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok uljare nisu zainteresovane za otkup.

On je za agenciju Beta kazao da je akontna cena suncokreta oko 40-41 dinar po kilogramu, dok je prošle godine sa subvencijom države bila oko 70 dinara.

„Česte padavine i oluja polomile su dosta stabljika suncokreta, rod je od dve do 2,3 tone po hektaru, prosečan je u dobrim godinama bio 2,8 tona, a u požarevačkom kraju tri tone po hektaru. Iako su prinosi ove godine slabi, uljare nisu bile zaintersovane za otkup“, rekao je Savić.

Dodao je da ne zna u čemu je problem, ali pretpostavlja da je zabrana izvoza ulja prošle godine uticala da se fabrike nisu oslobodile zaliha.

Savić je rekao da je setva suncokreta poljoprivrednike koštala od 120.000 do 135.000 dinara po hektaru i da zbog slabih prinosa i niske cene poljoprivrednici imaju gubitak po hektaru oko 300 evra.

„Ne pamtimo ovakve godine u kojima ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje suncokreta, a ni cene pšenice i kukuruza nisu bolje“, rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari