Udruženje PU: Rigorozno kažnjavanje prekršioca Stambenog zakona 1Foto: Dejana Majstorović

Dve godine od donošenja „novog“ stambenog zakona i godinu dana od poslednjeg roka za registraciju stambenih zajednica, navršava se 12. decembra.

Udruženje rofesionalnih pravnika Beograda, podseća da je rečeno da ko ne ispoštuje zakon biće mandatno strogo kažnjen i biće mu uvedena prinudna uprava po visokim cenama, kako navode kaznene mere su u praksi izostale i zbog toga je zakon ostao mrtvo slovo na papiru.

– Cena prinudne uprave je ispod tržišne od 250 do 370 dinara i sporo se uvodi. Prinudnu upravu prva tri meseca finansiraju profesionalni upravnici. Plaćaju sve takse za registraciju Stambenih zajednica u opštini, Privrednoj komori, taksu kod registratora i onda predaju na objedinjenu naplati gde je ciklus naplate neizvestan i traje najmanje tri meseca. Prinudni upravnici se postavljaju na neodređeno vreme i mogu biti smenjeni u međuvremenu, kažu iz Udruženjenja i dodaju da cena prinudne uprave raste sa veličinom zgrade što je nelogično i da male zgrade niko neće na prinudnu upravu.

Iz Udruženja navode da je Gradsko stambeno počelo da naplaćuje tekuće održavanje bez saglasnosti stambenih zajednica koja je neophodna.

– Takođe koristi formulu za naplatu investicionog održavanja za tekuće održavanje kvadratnog metra. Zasebno naplaćuje čišćenje što je po zakonu sastavni deo tekućeg održavanja. U praksi se sva prikupljena sredstva koriste za hitne intervencije i popravku liftova. Investiciono održavanje Stambeno ne naplaćuje ali daje ponude. U praksi je skuplje ali odobravaju veresiju. Dozoljavaju neku vrstu dozvoljenog minusa koje onemogućava zgradama da raskinu ugovor dok se ne sravne. Inače je sa G.S. u praksi skoro nemoguće raskinuti ugovor o održavanju, navode iz Udruženja.

Prema njihovim rečima, kriteriju za cenu minimalne cene tekućeg i investicionog održavanja su starost zgrade ili da li ima lift. Što su starije skuplje je. Poslovni prostor u vlasništvu grada niko ne održava jer nije u sistemu infostana. Prešao je opštine na grad i ne sarađuje sa upravnicima.

Udruženje profesionalnih upravnika Beograda apeluje da se cena prinudne uprave podigne na 930 din po posebnom delu.

– Hitno i transparentno uvođenje prinudne uprave i njeno oročenje na minum godinu dana. Da počne rigorozno kažnjavanje prekršioca Stambenog zakona od strane Komunalne inspekcije,da postupe po upozorenjima koje su izdali. Da se uslugama profesionalnih upravnika da status komunalne usluge da bi se naplata učinila izvesnijom. Ograničenje broja zgrada po profesionalnom upravniku na 20, navode iz Udruženja i dodaju da bez funkcionisanja stambenog zakona dovodi se u pitanje bezbednost i vrednost inače urušenog stambenog fonda,onemogućava se sprovođenje energetske efikasnosti koja se tiče ekologije. Kao i da firme koje se bave profesionalnim upravljanjem su privatne i ne mogu zauvek da finansiraju troškove i da bi se ubrzo mogla da se ukine profesija prinudni upravnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari