Udruženje proizvođača malina: Rod prepolovljen, cena ne raste 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN-XHEMAJ

Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je danas da je rod malina ove godine u Srbiji manji do 50 odsto, a da otkupljivači nude samo za 10-15 dinara veću akontnu cenu nego prošle godine, od 190 do 200 dinara za kilogram.

On je za Betu rekao da se malina u maloprodaji i na pijacama prodaje po cenama iznad 500 dinara, pa da prodavci i preprodavci enormno zarađuju na račun proizvođača.

„Nije normalno da preprodavci podignu veleprodajne cene za 150 odsto i da zarade 300 dinara po kilogramu samo zato što su maline kupili od proizvođača i upakovali u plastične posude“, rekao je Radović.

On je rekao da otkupljivači prilikom preuzimanja tog voća obračunaju akontnu cenu, a novac i ako kasnije ima doplate isplaćuju tokom cele godine, a pojedini su pre mesec dana završili isplatu maline prodate prošle godine.

„Maline bi u otkupu na veliko trebalo da koštaju bar 230-240 dinara po kilogramu i da rod nije prepolovljen nevremenom i poplavama u centralnoj Srbiji, u Arilju i Ivanjici gde je centar proizvodnje malina“, rekao je Radović.

Dodao je da su proizvođači kojima su maline uništene nevremenom u gubitku i da cena bude i 240 dinara koja bi, kako ocenjuju, bila „realna“.

„Hladnjače će ove godine ostati poluprazne. Otkupljivači, vlasnici hladnjača su uvek tvrdili da cenu malina određuju ponuda i tražnja i sada je prilika da ponude tako formiranu cenu“, rekao je Radović.