Udruženje ugostitelja: Nismo vesnici smrti, naša industrija umire 1Foto: Pixabay/Free-Photos (Ilustracija)

„Merama koje su, u različitim oblicima, na snazi više od šest meseci ugrožena je egzistencija ugostitelja, konobara, šankera, kuvara, poslastičara, muzičara, fotografa, dekoratera, pomoćnog osoblja, dobavljača pića i hrane, poljoprivrednih proizvođača, igraonica, organizatora svadbi…“ – stoji u zajedničkom saopštenju više udruženja ugostitelja i preduzetnika.

Oni su objasnili da su svi oni koji godinama uredno plaćaju sve svoje obaveze ostavljeni na cedilu.

„Znamo da je zdravlje ljudi najbitnije i da ljudski život nema cenu. Ali i ljudima zaposlenima u ovoj oblasti je njihov život, kao i život njihovih porodica takođe dragocen. Zato i postavljamo pitanje – kako je tačno zamišljeno da ugostitelji opstanu? Da li postoji plan, program i paket mera koji će pomoći da oni koji godinama uredno plaćaju sve svoje obaveze, pune budžet i finansiraju javni sektor prežive ovaj period, i zašto ne?“ – stoji u saopštenju.

Udruženja su postavila pitanje, kako je moguće da je jedna grana privrede gurnuta u zapećak.

„Merama ograničenja, njihov je rad praktično onemogućen, dok nijedna obaveza nije stopirana niti umanjena. Svetska banka i MMF su prepoznali turizam, ugostiteljstvo i transport kao najugroženiju i najranjiviju granu privrede sa procenim gubitka na 910 milijardi u 2020. godini, a naš resorni ministar izjavljuje da je gubitak u tom sektoru za prvih pet meseci 300 miliona evra sa prognozom da će do kraja godine biti jedna milijarda“ – navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, ovi podaci ukazuju na to da će sudbina preko 100.000 radnika zaposlenih u sektoru turizma i ugostiteljstva biti neizvesna, sa mogućnošću masovnog otpuštanja.

Grupa ugostitelja predložila je da se, po ugledu na svet, opredele namenska sredstva za pojedine grane privrede uključujući njih.

„Austrija je smanjila PDV sa 20 na 5 odsto uz otpis poreza i doprinosa, i dodelila bespovratnu pomoć poslodavcima u iznosu od 10.000-50.000 evra. Nemacka je smanjila PDV sa 19 na 7 odsto, preuzela na sebe isplatu 80 odsto zarade bez plaćanja poreza i doprinosa sa trajanjem do 1. jula 2021.godine. Slovenija je opredelila 940 miliona evra u ovoj godini za pomoć hotelijerima, ugostiteljima i tur-operaterima“ – objasnili su oni.

Predlog ugostitelja je da Ministarstvo trgovine, turizma i transporta uz saradnju sa Ministarsvom finansija u cilju zaštite i opstanka struke donese sledeće mere:

Na republičkom nivou

  • Direktno učešće naših predstavnika na sastancima na kojima se odlučuje o merama usko vezanim za ugostiteljski sektor.
  • Isplata minimalnih zarada do normalizacije poslovanja uz otpis poreza i doprinosa za ceo period.
  • Dodatna subvencija 100 eur/m2 lokala za one koji su merama onemogućeni da rade.
  • Smanjenje PDV-a sa 20 odsto na 5 odsto u naredne 3 godine, a nakon toga na 10 odsto kao trajnu poresku stopu.
  • Obračunavanje budućih nameta po proporcionalnom sistemu, odnosno smanjene dažbina za onoliko koliko je onemogućeno ostvarivanje prihoda (vanredno stanje, ograničenje radnog vremena i dozvoljenog broja gostiju).

Na nivou lokalnih samouprava

  • Smanjenje zakupa javnih površina i lokalnih taksi na 20 odsto od postojeće donetih rešenja, a za one koji su potpuno onemogućeni da rade obezbediti otpis 100 odsto.
  • Smanjenje lokalnih nameta, firmarina, komunalija, smeća, itd.

Ostalo

  • Ukidanje takse SOKOJ-u klubovima i noćnim barovima, i smanjenje od 75 odsto svim ostalim ugostiteljima.
  • Ukidanje novih parafiskalnih nameta (kao što je eko taksa).

„Pozivamo nadležne da hitno reaguju i da odmah ukinu sve mere ograničenja ili da se do normalizacije poslovanja obezbedi neophodna pomoć svima koji su merama onemogućeni da rade“ – navodi se u zaključku.

Saopštenje su potpisali Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” , Udruženje nezavisnih ugostitelja Kragujevac, Udruženje ugostitelja Novi Sad, Udruženje ugostitelja Niš, Opšte udruženje preduzetnika Kula, Udruženje noćnih barova i klubova (NOB), Udruženje ugostitelja Aranđelovac i Udruženje estrade i event industrije „Autogram“ iz Trstenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari