UGS Nezavisnost: EP usvojio rezoluciju protiv neplaćenog stažiranja i pripravnikovanja 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL / POOL

Evropski parlament usvojio je pre dva dana rezoluciju kojom se osuđuje praksa neplaćenog stažiranja kao „forma eksploatacije mladih radnika i kršenja njihovih prava” i zahteva pravedna plate za pripravnike i mlade na stručnoj praksi, saopštili su Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

Kako navode, na plenarnoj sednici EP održanoj u četvrtak za rezoluciju je glasalo 580 parlamentaraca, 57 je bilo protiv dok se 55 uzdržalo od glasanja, navodi se u saopštenju EP.

Od Evropske komisije i država članica EU evropski parlamentarci traže da predlože zajednički pravni okvir kako bi se osigurala pravična naknada za stažiranje i stručnu praksu.

U rezoluciji se naglašava da zaštita mentalnog zdravlja mora biti pristupačna kako bi se podstaklo rešavanje problema mentalnog zdravlja mladih ljudi, kao što su anksioznost i depresija, koji su se značajno pogoršali tokom pandemije. Poslanici EP pozivaju zemlje članice da mentalno zdravlje učine sastavnim delom socijalno-ekonomskog oporavka EU.

Predsednik Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja EP Dragoš Pislaru rekao je da treba sprečiti da omladina bude žrtva zbog pandemije.

„Posebno pozivamo na bolju evropsku koordinaciju dostupnih instrumenata finansiranja i na efikasnu pomoć u pronalaženju kvalitetnog zaposlenja ili obrazovanja koje odgovara realnostima na tržištu rada uz podsticanje mobilnosti i podrške mentalnom zdravlju mladih ljudi.”

Evropska konfederacija sindikata (EKS) pozdravila je rezoluciju EP o pravednoj plati za pripravnike i mlade na stručnoj praksi, ukazujući da je to dobar početak Evropske godine mladih, navodi se u saopštenju.

U saopštenju EKS navodi se da je rezolucija usledila samo 24 sata nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da je Belgija prekršila odredbe Evropske socijalne povelje time što nije spreči “lažna stažiranja“ koja su bila neplaćena, a zapravo su predstavljala pravi rad.

Nakon ove značajne presude po žalbi koju je podneo Evropski omladinski komitet EKS, belgijski ministar rada je obećao da će preduzeti mere za sprečavanje „stažiranja kao skrivenog rada“.

EKS je analizirao više od 100 oglasa za stažiranje u Belgiji I utvrdio da se u polovini pominje prethodno radno iskustvo, i zato smatra da takva “stažiranja” trebalo da budu oglašena i plaćena kao pravi posao.

Sekretar EKS Ludovik Voet rekao je da “rad uvek treba da bude plaćen”, i da se mora okončati takav skriveni i neplaćeni rad koji velike kompanije praktikuju kao stažiranje kako bi čak i visokokvalifikovane mlade radnike eksploatisale kao besplatnu radnu snagu.

„Glasanje u Evropskom parlamentu i značajna sudska odluka u slučaju o Belgije nakon žalbe koju je podnela EKS pokazuju koliko je hitno potrebno da Evropa okonča skandal sa neplaćanjem pripravnika. Evropska komisija ne može imati ‘Evropsku godinu mladih’ bez preduzimanja takvih mera“, ocenio je visoki funkcioner EKS, najveće sindikalne centrale u Evropi.

I u Omladinskom komitetu EKS izražavaju zadovoljstvo presudom Strazbura protiv Belgije i rezolucijom Evropskog parlamenta.

“Ne možete uživati u novim iskustvima na prazan stomak. Budimo iskreni: neplaćena stažiranja su za bogatu decu koja se mogu osloniti na banku, mame i tate… Dva meseca smo u Evropskoj godini mladih, čiji cilj ne bi trebalo da bude organizovanje zabavnih događaja kako bi se podigao moral mladih, već da se donesu stvarne i dugoročne promene koje će poboljšati njihove šanse na tržištu rada”, naglasila je predsednica Omladinskog komiteta EKS Tea Jarc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari