Prvi spoj cevi gasovoda Južni tok u Bugarskoj razmontiran je nakon upozorenja Evropskog parlamenta da taj projekat treba obustaviti, javili su juče mediji. Prvi var na cevima u delu gde se iz Rusije prihvata gasovod, kao simbol početka izgradnje kroz Bugarsku, napravljen je oktobra 2013. godine, a događaju su tada prisustvovali predstavnici ruskog Gasproma, glavnog finansijera izgradnje Južnog toka.


Reagujući na pitanja medija da li uklanjanje cevi znači da je Bugarska već prihvatila mišljenje Evropskog parlamenta da bi od tog projekta trebalo odustati, bugarsko ministarstvo ekonomije i energetike demantovalo je informacije da je u toj zemlji obustavljena realizacija projekta izgradnje gasovoda Južni tok.

– Radovi na projektu Južni tok se nastavljaju na tehničkom i ekspertskom nivou – navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva i objašnjava da su „cevi premeštene u skladište, gde će biti privremeno, i koristiće se u daljim radovima“.

U Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije nisu imali više informacija o sudbini ovog projekta.

– Srbija je samo jedna od zemalja koje učestvuju u projektu „Južni tok“ i naš uticaj na njegovu realizaciju je ograničen. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Vlada Srbije u prethodnih godinu dana učinili su sve da projekat krene i poštujemo obaveze dogovorene sa našim ruskim partnerima. Izvesno je da će događaji u Ukrajini uticati na dinamiku radova, ali Srbija nema na to uticaj, kao što ne može ni da utiče na razgovore izmedu Rusije i Evropske unije o „Južnom toku“. Srbija nije zemlja koja je bogata nalazištima gasa, što znači da energetsku bezbednost u gasnom sektoru može ostvariti samo izgradnjom novih gasovoda. Zbog toga insistiramo da se, paralelno sa „Južnim tokom“, gradi i gasovod Niš – Dimitrovgrad, vredan oko 60 miliona evra na kojem radimo, a kojim će se Srbija povezati sa drugim gasnim poljem i povećati sigurnost snabdevanja gasom – naglašava se u saopštenju.

Inače, mediji su juče preneli da su uklonjene cevi, osvetljenje, pa čak i zastave gasovoda Južni tok pre dva dana. Kod sela Pišurka, gde je bio napravljen prvi var, štrče usred polja jedino betonski postamenti, javlja bugarski portal News.bg, a prenosi balkanski portal www.energyobserver.com.

U međuvremenu, objavljeno je i da će Evropski parlament glasati o rezoluciji protiv izgradnje gasovoda Južni tok. Dokument je odgovor na tekuću destabilizaciju Ukrajine od strane Rusije i preporučuju se ekonomske sankcije, uključujući i energetske kompanije, kao i smanjenje zavisnosti od ruske nafte i gasa.

Balkanski portal www.energyobserver.com prenosi da je u međuvremenu Turska nagovestila da Južni tok može da prođe i kroz njenu teritoriju. Ministar energetike Turske Taner Jildiz je izjavio da Turska može garantovati pristup cevovodu, ukoliko Moskva zamoli za tako nešto. Turski zvaničnici su najavili da će naredne nedelje u Ankari biti organizovani razgovori između Turske i Rusije. Tema razgovora biće isporuke gasa, revidiranje cene gasa i nuklearna energetika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari