Gradsko veće Užica oštro se suprotstavilo nameri Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja da odobri istraživanje i eventualno eksploataciju nalazišta rude nikla na području Mokre gore.


Tom odlukom, usvojenom na prekjučerašnjoj sednici, Gradsko veće je zatražilo od Ministarstva prirodnih resursa da „obustavi sve postupke koji bi mogli da dovedu do početka istraživačkih radova i eksploatacije nikla na području Užica i Mokre gore“, što bi, kako je navedeno, „ozbiljno ugrozilo zaštićene prostore prirode, turističko-rekreativne celine i izvorišta od posebnog značaja za vodosnabdevanje građana“.

Takođe, u odluci je navedeno da Užice u potpunosti podržava stav Odbora za zaštitu prirodnih resursa Srbije, čije je osnivanje pokrenuo reditelj Emir Kusturica, direktor parka prirode Mokra gora, te da se pridružuje opštinama Topola, Vrnjačka banja, Trstenik i Čajetina, koje su se ranije usprotivile istraživanju i eventualnoj eksploataciji rude nikla.

Istakavši da su poljoprivreda i turizam prepoznate kao strateške oblasti privrednog razvoja Užica, gradonačelnik Jovan Marković je poručio da je obaveza lokalne samouprave da učini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila zdravu životnu sredinu, što je preduslov održivog razvoja.

– Potrebno je da se odlukama nadležnih institucija suprotstavimo svakoj potencijalnoj mogućnosti narušavanja i ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi. Moguće je da su velike političke turbulencije, poput „prekomponovanja“ lokalne vlasti i smene gradonačelnika u našem gradu, pokušaj stvaranja ambijenta u kome će biti moguće da ovakve inicijative dobiju podršku i da, umesto turističke atrakcije kakva je Mokra gora, na toj destinaciji dobijemo rudnik nikla“, ocenio je Marković.

– U cilju sprečavanja takve mogućnosti, Gradsko veće je usvojilo odluku koja će biti prepreka bilo kom pokušaju da se ugrozi životna sredina na području Užica. Očekujem da će odbornici gradske skupštine jedinstveno potvrditi opredeljenje da se grad odgovorno suprotstavi i odupre svakoj inicijativi koja bi mogla otvoriti vrata aktivnostima koje ne bi bile u interesu očuvanja i zaštite zdravog prirodnog okruženja i zdravlja građana“, poručio je užički gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari