Upravni sud: Nijedan predmet sa osnovom "ekološka taksa" 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Izjava Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede Srbije da je „pokrenut upravni spor protiv svih koji nisu plaćali ekološku taksu, uključujući i kompaniju NIS“ otvorila je pitanje koje firme u našoj zemlji ne ispunjavaju tu obavezu, koliko ih ima i koliko novca duguju državi.

Međutim, nadležni u Srbiji ili nemaju preciznu evidenciju o tome, ili ne žele javnost da upoznaju sa konkretnim ciframa pravdajući se formalno-pravnim razlozima.

Naime, Danas je kontaktirao Ministarstvo poljoprivrede u čijoj nadležnosti su do skoro bila i ekološka pitanja. Dodatni razlog je bila izjava ministra Nedimovića da „više ne vodi sektor ekologije, ali da nije ostavio taj slučaj u amanet svom nasledniku, već ga je rešio“.

Nadležne u Ministarstvu poljoprivrede smo pitali koliko firmi u Srbiji ne plaća ili duguje za ekološku taksu i o kom iznosu je reč. Rečeno nam je da to pitanje nije više u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i da se obratimo novoformiranom Ministarstvu zaštite životne sredine i od njih potražimo odgovor na naša pitanja. Međutim, istog dana kada je Danas dobio taj odgovor, ministarstvo je potvrdilo za Radio televiziju Srbije da „je pokrenut upravni postupak protiv 100 domaćih i stranih preduzeća, jer ne plaćaju ili duguju za ekološku taksu i naknade“.

Nakon što je ta informacija obelodanjena, ponovo smo kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede da proverimo da li su podaci kompletni, ali nam je rečeno da „je pokrenut upravni postupak i da s obzirom na to, nadležni u tom ministarstvu ništa više ne mogu da komentarišu u vezi tog slučaja“. Tom prilikom nam nije objašnjeno zašto je Danasu uskraćena informacija o broju firmi protiv kojih je pokrenut upravni spor (iako smo takvo pitanje jasno postavili) a rečena je javnom medijskom servisu.

Povodom slučaja neplaćanja ekološke takse obratili smo se i Upravnom sudu u Beogradu gde smo dobili sasvim drugačiju informaciju od one sa kojom je u javnost izašao ministar Nedimović.

– Upravni sud zaključno sa 3. avgustom nije identifikovao nijedan predmet sa osnovom spora „ekološka taksa“ odnosno naknada za zagađivanje životne sredine – navodi se u odgovoru Upravnog suda u Beogradu koji je stigao na našu adresu.

Odgovor povodom ovog slučaja smo dobili i od Ministarstva zaštite životne sredine, koje napominje da je novoformirani resor, zbog čega još uvek nemaju konkretne podatke koje nas interesuju.

– Ministar Goran Trivan je tražio da se ažuriraju spiskovi onih koji duguju državi po osnovu ekoloških taksi i naknada. Potom će uslediti razgovori sa dužnicima o dinamici isplate tog duga. Ministar podseća da su naknade i takse za zaštitu životne sredine zakonska obaveza. Veoma su važne jer su one praktično najveći i presudan izvor finansiranja zaštite životne sredine – navodi se u odgovoru Ministarstva zaštite životne sredine.

Rečeno nam je i da ministar Trivan nije zadovoljan sadašnjim stepenom naplate ovih taksi i naknada.

– Novoformirano Ministarstvo nema nameru da povećava takse i naknade, već da proširuje krug onih koji treba da plaćaju. Zato ćemo, u okviru novog sistema organizacije ministarstva, imati ljude koji će se baviti isključivo naplatom taksi i naknada. Srbija će morati da izdvaja više novca za zaštitu životne sredine, ali nije važno samo to. Važno je i kako se troše ta sredstva. Svaki „zeleni“ dinar treba da ide u zaštitu prirode i životne sredine. Što se tiče zakonskih normi vezanih za ekologiju, uključujući i plaćanje ekoloških naknada i taksi, to je nešto na čemu moramo da insistiramo pre svega zbog Srbije i nas koji u njoj živimo, a ne samo zbog Evropske unije – smatra ministar Trivan.

Kontaktirali smo i Naftnu industriju Srbije ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor iz te kompanije.

Gde je ozbiljna država

– Država u takvim situacijama ima ovlašćenja da propisuje sankcije. To znači da ako neka firma ne plaća ekološku taksu nadležni su dužni da je kazne i taj novčani iznos skinu sa njenog računa. Tako radi odgovorna država. U konkretnom slučaju mi se čini da je pre reč o želji da se javnosti prezentuje kako se nešto radi, umesto da se povuku konkretni potezi. Takođe u slučaju da NIS zaista nije platio ekološku taksu, mora da je izmiri kao i sve ostale firme koje to ne čine, ali ako je već u javnost izneseno ime te kompanije, bilo je korektno da se navedu imena i svih ostalih koje ne izmiruju svoje obaveze – kaže za Danas ekspert za energetiku Vojislav Vuletić i zaključuje da je razumljivo što Ministarstvo poljoprivrede ne želi da komentariše slučaj dok se vodi upravni spor, ali da to uopšte nije trebalo da ide preko suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari