investicije, poreski kreditiFoto: MATTHIAS_BALK_/EPA

Obim kredita privredi u januaru je smanjen za 1,4 odsto ili za 26 milijardi dinara. Ovo je peti mesec za redom da se kreditiranje privrede smanjuje, pokazuju podaci Udruženja banaka Srbije.

Istovremeno, krediti banaka stanovništvu nastavili su da rastu kao i cele prethodne godine, ali usporeno.

Dok su keš krediti čak i smanjeni za 0,4 odsto u odnosu na početak godine, stambeni krediti u januaru su povećani za 0,7 odsto što je bilo dovoljno za blagi rast od 0,1 odsto.

Obim gotovinskih kredita smanjuje se iz meseca u mesec još od septembra. Tada je obim keš kredita dostigao 5,7 milijardi evra, ali se od tada do kraja januara smanjio za oko 45 miliona evra.

S druge strane, čini se da stambeno kreditiranje ne posustaje. Samo u januaru je obim stambenih kredita povećan za oko 4,3 milijarde dinara ili za oko 37 miliona evra. Od početka prošle godine obim stambenih kredita povećan je za 12,7 odsto.

Smanjenje kreditiranja privrede je jasan znak ekonomskog usporavanja i posledica je kako neizvesnosti tako i značajno viših kamatnih stopa.

Prema podacima Narodne banke Srbije za decembar kamatne stope za novoodobrene poslove su udvostručene u odnosu na januar 2022. godine.

Tako je sa prosečnih 2,5 odsto za kredite, indeksirane u evrima, za obrtna sredstva i investicije u januaru ona skočila na oko 5,17 odsto u decembru.

Ne samo privreda već i građani su reagovali na rast kamata, ali samo kod keš kredita. Kamatna stopa na novoodobrene keš dinarske kredite u januaru prošle godine iznosila je oko devet odsto, a u decembru je ona skočila na 13 odsto.

Takođe je u januaru smanjen i broj korisnika kreditnih kartica za 1,3 odsto, a smanjen je iznos odobrenog limita za 0,8 odsto. U januaru je povećan i broj kreditnih kartica u docnji za dva odsto. Istovremeno je broj tekućih računa u docnji po minusu porastao za 4,4 odsto, što je više nego za celu 2022. godinu.

Ova logika izgleda da ne važi samo za stambene kredite. Naime, iako je prosečna kamatna stopa na novoodobrene zajmove za kupovinu stana povećana sa 2,5 na 5,14 odsto za godinu dana, dakle dvostruko, oni i dalje nastavljaju da rastu.

Ukupan dug građana po osnovu stambenih kredita na kraju januara dostigao je 5,3 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari