Većina radnika u privatnom sektoru Srbije ne iskoristi pravo na pauzu 1Foto: Miroslav Dragojević

U Srbiji trećina radnika u privatnom sektoru ne iskoristi vreme za pauzu u toku radnog vremena, na koju zakonski ima pravo, dok 69 odsto radnika u tom sektoru ne iskoriste celu pauzu, podatak je organizacije Pobuna Srbije.

Prema podacima ove organizacije, koji su objavljeni na njihovom Instagram profilu, svakog radnog dana, po osnovu nekorišćenja pauze, radnici u privatnom sektoru u Srbiji poslodavcima poklone oko 448.000 evra.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je rađeno na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 8. aprila do 15. jula 2019. godine.

Prema rezultatima koje navodi Pobuna Srbije, razlog koji zaposlene sprečava da koriste pauzu je nedovoljan broj zaposlenih koji bi ih mogli odmeniti, preveliki obim posla i strah od toga da će im to zameriti poslodavac ili neposredni rukovodilac.

Preko 80 odsto onih koji ne koriste celu ili pauzu uopšte, ne znaju na koliku pauzu imaju pravo, dodaje ova organizacija.

Pa tako, građevinski radnici koji rade 10h dnevno u 95 odsto slučajeva misle da im je dozvoljena pauza 30 minuta a zapravo je minimum 45 minita. Isti slučaj je i sa vozačima, trgovcima ali i radnicima u proizvodnji kojima se u nekim firmama vreme za odlazak i toalet odbija od vremena za pauzu.

 

View this post on Instagram

 

69% radnika u privatnom sektoru ne iskoriste celu pauzu u toku radnog dana na koju zakonski imaju pravo, dok jedna trećina od njih uopšte ne koristi vreme za pauzu. Svakog radnog dana po osnovu ne korišćenja pauze, radnici u privatnom sektoru u Srbiji poslodavcima poklone oko 448.000 evra. Ovo je pokazalo istraživanje koje je rađeno na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 08.04.2019 do 15.07.2019. godine. Razlog koji zaposlene sprečava da koriste pauzu je nedovoljan broj zaposlenih koji bi ih mogli odmeniti, preveliki obim posla i strah od toga da će im to zameriti poslodavac ili neposredni rukovodilac. Preko 80% onih koji ne koriste celu ili pauzu uopšte, ne znaju na koliku pauzu imaju pravo. Građevinski radnici koji rade 10h dnevno u 95% slučajeva misle da im je dozvoljena pauza 30 minuta a zapravo je minimum 45 minita. Isti slučaj je i sa vozačima, trgovcima ali i radnicima u proizvodnji kojima se u nekim firmama vreme za odlazak i toalet odbija od vremena za pauzu. Po gradovima pauzu najmanje koriste zaposleni u Nišu gde njih 75% ne iskoriste celu pauzu. Od svih radnika koji ne koriste pauzu 89% njih ističe da to nije njihovom voljom. Pauza u toku radnog dana je zagarantovano pravo svima koji rade minimalno od 4-6 sati i pauza se računa u radno vreme. Zaposleni koji rade od 4 do 6 sati dnevno imaju pravo na najmanje 15 minuta odmora u toku radnog vremena. Oni koji rade 8 sati imaju pravo na najmanje pola sata. Zaposleni koji rade 10 sati, mogu da odmarajunajmanje 45 minuta u toku radnog vremena. Ukoliko proces proizvodnje ne sme biti prekinut poslodavac je dužan da radniku obezbedi adekvatnu zamenu radi korišćenja pauze. Na žalost iako svakog dana slušate frazu da je vreme novac ipak izgleda da je vaše vreme lak plen za poslodavca koji je dobar lovac i koji ga bolje od vas pretvori u novac. Čuvajte svoje vreme i novac i iskoristite pauzu, bar da razmislite koliko ste do danas poklonili novca svom poslodavcu koji parkira svoj BMW na ulazu dok se vi švercujete u gradskom ili prigradskom prevozu. Posvećeno onim vrednim, dobrim, preumornim ali i uplašenim radnicima. #srbija

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on


Po gradovima pauzu najmanje koriste zaposleni u Nišu gde njih 75 odsto ne iskoriste celu pauzu, navodi Pobuna Srbije.

Prema sprovedenom istraživanju, od svih radnika koji ne koriste pauzu 89 odsto njih ističe da to nije njihovom voljom.

Iz ove organizacije podsećaju da je pauza u toku radnog dana zagarantovano pravo svima koji rade minimalno od četiri do šest sati i pauza se računa u radno vreme.

Zaposleni koji rade od četiri do šest sati dnevno imaju pravo na najmanje 15 minuta odmora u toku radnog vremena, a oni koji rade osam sati imaju pravo na najmanje pola sata, dok oni koji rade 10 sati, mogu da odmaraju najmanje 45 minuta u toku radnog vremena.

Takođe ističu da ukoliko proces proizvodnje ne sme biti prekinut poslodavac je dužan da radniku obezbedi adekvatnu zamenu radi korišćenja pauze.

„Na žalost iako svakog dana slušate frazu da je vreme novac ipak izgleda da je vaše vreme lak plen za poslodavca koji je dobar lovac i koji ga bolje od vas pretvori u novac. Čuvajte svoje vreme i novac i iskoristite pauzu, bar da razmislite koliko ste do danas poklonili novca svom poslodavcu koji parkira svoj BMW na ulazu dok se vi švercujete u gradskom ili prigradskom prevozu“, smatraju iz Pobune Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.