Vesić: Prva deonica Moravskog koridora gotova do kraja aprila 1foto FoNet/Beoinfo

Moravski koridor, čija će prva deonica od Pojata do Makrešana biti otvorena do kraja aprila, biće prva „pametna“ saobraćajnica u Srbiji, izgrađena sa kompletnom optičkom infrastrukturom, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je za televiziju „Pink“ kazao da je dužina Moravskog koridora 110 kilometara i da on povezuje dva autoputa, i to autoput Beograd–Niš, kod petlje Pojate, i autoput „Miloš Veliki“ kod petlje Preljina.

Deonica od Pojata do Makrešana duga je 16,9 kilometara, a njen završetak će omogućiti da se Кruševac skoro priključi na autoput Beograd–Niš.

Do kraja septembra ili oktobra, kako je dodao Vesić, biće završeno dodatnih 10 kilometara do Кoševa, tako da će Кruševac u potpunosti biti priključen na glavnu saobraćajnicu.

Vesić je najavio da će do sredine sledeće godine biti završen deo od Adrana do Preljine, što znači da će Кraljevo skoro potpuno biti priključeno na autoput „Miloš Veliki“, dok će do sredine 2025. godine biti spojeni Adrane i Кoševo.

„U narednih desetak godina ‘pametni’ putevi komuniciraće sa vozilima, što znači da će ona čitati saobraćajne znake i usporavati brzinu. Ukoliko se desi saobraćajna nesreća, sva vozila koja nailaze automatski će usporavati brzinu kako se ne bi stvarale gužve, čime ćemo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, omogućiti komforniju vožnju i bolje korišćenje puteva“, rekao je ministar.

Govoreći o 47. sajmu građevinarstva, koji je juče otvoren, Vesić je kazao da je ta manifestacija veoma bitna jer je građevinarstvo značajno za bruto domaći proizvod zemlje.

Naveo je da je prošle godine građevinarstvo činilo 6,4 odsto BDP-a Srbije, u 2021. godini je to iznosilo šest odsto, a 2013. približno tri odsto.

„Predstavljeno u brojkama, to znači da je 2013. godine vrednost svih građevinskih radova iznosila 1,6 milijardi evra, a 2021. godine 4,4 milijarde evra“, rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari