VKS obustavio oduzimanje stanova dužnicima u francima 1Foto: BETAPHOTO HINA Velimir Ilic

Valutne klauzule kojima su krediti bili vezani za švajcarski franak, biće ništave ako banke ne budu mogle da dokažu da su i same bile zadužene u švajcarskim francima .

Kao i da su klijente napismeno obavestile o svim rizicima i posledicama ovakvih kredita, stoji u juče objavljenom pravnom shvatanju Vrhovnog kasacionog suda, koje su dužnici već dugo čekali i radi kojeg su demonstrirali ispred zgrade VKS-a.

Sud je doneo stav i da će krediti u švajcarcima kod kojih se utvrdi ništavost valutne klauzule biti konvertovani u evre po kursu koji je važio kada su krediti zaključivani i uz kamatu koja je tada važila na zajmove indeksirane u evrima.

Sudovi će donositi i privremenu meru zabrane aktiviranja hipoteke, a ako su banke već pokrenule izvršni postupak, izvršitelji će morati da odlože izvršenje.

U praksi bi to trebalo da znači da građani ubuduće neće moći da ostanu bez stana sve dok banka na sudu ne dokaže da je ispunila gorenavedene uslove za validnost valutne klauzule.

„Ništava je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa CHF koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule“, navodi se u stavu VKS.

Kako za Danas objašnjava bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, pravna shvatanja VKS-a nisu obavezujuća za niže sudove, ali je ovaj stav i pored toga od velikog značaja i uticaće na način na koji će sudovi presuđivati.

– Nijednom sudiji nije prijatno ako mu ukinu presudu, jer mu je to minus u napredovanju i razvoju. Ali sudiji niko ne može da naredi kako da sudi, tako da ako ima ubedljivije razloge, on može da presudi i drugačije od pravnog shvatanja VKS-a, s tim što time rizikuje da mu presuda bude stavljena van snage, tako da su to u praksi vrlo retki slučajevi – kaže Ivošević. Prema njegovim rečima, ovaj stav će dovesti do ujednačavanja prakse nižih sudova, što je u ovom slučaju preko potrebno.

Stavom VKS su „delimično zadovoljni“ i dužnici.

Kako kaže Sonja Vujanović, predstavnica udruženja CHF Srbije, zadovoljni su stavom o ništavnosti valutne klauzule i o obustavi postupaka prinudne naplate, „ali time nije rešen problem onih dužnika gde je postupak već završen i oni su ostali bez stana“.

Vujanović je, kako prenosi Beta, istakla da je zahtev dužnika da ti korisnici kredita budu obeštećeni „jer su oni isplatom ogromnih kamata praktično uglavnom otplatili stan koji im je oduzet“.

Predstavnici CHF Srbija će učestvovati u radu radne grupe koja će od danas pripremati predlog rešenja za dužnike koji imaju ove kredite i one kojima je banka oduzela stan zbog nemogućnosti naplate pozajmice.

„U toj grupi će biti i predstavnici banaka, Narodne banke Srbije i Vlade Srbije. Nadamo se da će rešenje uskoro biti predloženo“, rekla je Vujanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je stav VKS-a o ništavosti valutne klauzule „deo rešenja koje su dužnici tražili“.

„Dakle za one u postupku izvršenja postupak se prekida, bilo bi dobro da se izjednači sudska praksa. Ovo je dobra prilika da razgovore nastavimo i tražimo rešenje“, rekao je predsednik, dodavši da su „građani koji su uzeli te kredite naivni i dobri, pošteni građani ove zemlje“ i da su „bili na neki način prevareni jer im je rečeno da im je u tom trenutku to najbolje“.

Vučić je rekao da je odluka države da pomogne zaduženima u CHF bila veoma teška.

„Ali spremni smo da sve prihvatimo, banke nisu imale pravo da podignu tada toliko kamate. Iako neobavezujući, stav suda sada je dobar pravac“, rekao je Vučić, a prenosi Beta. On je dodao da će se u naredna dva dana u razgovorima sa bankama tražiti najbolje rešenje za otplatu kredita.

Bankari juče nisu želeli da javno komentarišu stav VKS, ali su u nezvaničnim razgovorima redom izražavali šok stavom o ništavosti valutne klauzule i konverzije kredita u evro po kursu koji je važio na dan kad su krediti uzimani.

Za banke će najveći problem, po svemu sudeći, biti uslov po kojem su morale pismeno da obaveste klijente o svim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama ovakvih kredita, što nije poznato da je neka banka radila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari