Vlada Kosova produžila važenje odluke o hitnim merama za snabdevanje strujom 1Foto: Beta/Milan Timotić

Vlada Kosova usvojila je danas odluku o nastavku važenja hitnih mera snabdevanja električnom energijom.

Cilj produženja tih mera, kako je saopšteno posle sednice Vlade, je da se „stanje u potpunosti normalizuje na nivou potrebnog obima i trajanja“.

U saopštenju Vlade je navedeno da je do produženja mera došlo zbog povećanja potražnje za energentima i nestabilnog snabdevanja električnom energijom.

Naveno je da je „nedostatak energije rezultat starosti sadašnjih proizvodnih kapaciteta, delimičnih ulaganja zaj sektor i kontinuiranog povećanja potrošnje“.

„Ovo nameće hitnu potrebu produženja mera za 30 dana, zbog potreba koje mogu nastati kao posledica međunarodne energetske krize“, navodi se u odluci.

Poslednju odluku o hitnim merama snabdevanja električnom energijom Vlada je donela početkom avgusta, a nekoliko dana kasnije, Skupština Kosova ih je odobrila.

I današnju odluku Vlade trebalo bi da potvrdi kosovski parlament.

Te mere, između ostalog, obuhvataju podršku građanima u cilju obezbeđenja grejanja tokom zime i zabranu korišćenja električne energije za rudarenje kriptovaluta.

Tu spada i podrška operatoru prenosnog i tržišnog sistema da preduzme radnje u cilju održavanja bezbednosti sistema električne energije, kao i mere za uštedu potrošnje struje svih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari