Vlada Srbije: Ograničene cene životnih namirnica, povećava se marža prodavcima goriva 1Dovoljno ulja u Nišu, Foto: V.T.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom cena jestivog suncokretovog ulja ne sme prelaziti 219,99 dinara po litru.

Kilogram belog kristal šećera ne može biti skuplji od 114,99 dinara, a kilogram brašna tipa T-400 ne sme biti skuplji od 84,7 dinara.

„U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, Vlada je izmenjenom Uredbom ograničila cene derivata nafte, a imajući u vidu da su povećani troškovi poslovanja privrednih subjekata koji obavljaju promet derivatima nafte, odlučeno je da se poveća iznos marže koji oni mogu da zaračunaju, kako bi se teret krize što ravnomernije rasporedio na sve učesnike na tržištu“, saopštila je Vlada Srbije.

Na sednici je izmenjena Odluka kojom se na još 15 dana, privremeno, zabranjuje izvoz Evrodizela EN 590, dok je Vlada Srbije Odlukom o privremenom ograničenju izvoza peleta od drveta omogućila izvoz tog proizvoda do 31. januara 2023. godine, u okviru određene kvote koja iznosi 24.000 tona.

Danas je doneta i izmenjena Uredba o produženju roka za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu sigurnosnih ramova za traktore do 26. decembra 2022. godine, zbog velikog broja zainteresovanih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.