Cene osnovnih namirnica ostaju pod kontrolom Vlade: Ograničene cene brašna, mleka, šećera... 1Foto: Shutterstock/Lifestyle Travel Photo

Na današnjoj sednici Vlade Srbije izmenjena je Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica radi, kako su naveli, „u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena, koje su važne za snabdevanje potrošača“.

Uredbom o izmeni uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koja je upravo usvojena, ograničene su maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima, koja ne sme prelaziti 103 dinara po kilogramu, koja je do sada bila najviše 97 dinara i maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 120, umesto dosadašnjih 114 dinara.

Novom Uredbom ostaju ograničene maksimalne maloprodajne i proizvođačke cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma. Marže za ove proizvode ostale su nepromenjene, dakle smeju da iznose najviše 10 odsto.

Ograničene su maksimalne maloprodajne cene i maksimalne proizvođačke cene za svinjski but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjsku slabinu sa kostima, kao i maksimalna maloprodajna i maksimalna proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa. Marže su i za meso ostale nepromenjene.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo, za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine. Dakle, ulje neće poskupljivati.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a važi do 30. septembra 2022. godine.

Uredba o ograničenju cena derivata nafte produžena za 30 dana

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena derivata nafte koja se odnosi na Evro dizel i Evro premijum BMB 95 koja se produžava za narednih 30 dana. Ovu odluku vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari