Vlasnici pumpi u Srbiji čekaju nove cene evro dizela i evro premijuma BMB 95 1Foto: Shutterstock

Vlasnici benzinskih pumpi u Srbiji danas će saznati po kojim, višim cenama će te derivate prodavati sledećih sedam dana, nakon što cene objavi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vlada Srbije donela je juče Uredbu o ograničavanju cena evro dizela i evro premijuma BMB 95 koja će važiti do 11. aprila i po kojoj će se najviša maloprodajna cena evro dizela izračunavati na osnovu prosečne veleprodajne cene tog goriva u Srbiji, uvećane za maloprodajnu maržu od šest dinara po litru.

Cena evro dizela za registrovane poljoprivrednike ostaje 179 dinara po litru, ali moći će da ga toče samo u rezervoare mašina, a ne i u kanistere.

I cena evro premijuma BMB 95 će se izračunavati na osnovu prosečne veleprodajne cene tog goriva u Srbiji, uvećane za šest dinara marže u maloprodaji. Prosečne veleprodajne cene tih goriva obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka najkasnije do 13 sati i dostavlja Ministarstvu trgovine.

Predsednik Uduženja privatnih vlasnika benzinskih stanica Milan Rakić rekao je danas da je Uredba o ograničavanju rasta cena evro dizela i evro premijuma BMB 95 bolje uredila cene tog goriva od prethodne, ali da je i dalje problem naplate poreza na dodatu vrednost (PDV) na akcizu.

„Država naplaćuje PDV od 12 dinara po litru na akcizu koja nije dodata vrednost da bi se na nju plaćao novi porez“, rekao je Rakić za Betu.

Dodao je da su vlasnici pumpi zbog ograničenja cena prethodnom uredbom, koja je propisivala samo maloprodajne, a ne i veleprodajne cene, radili sa gubitkom od oko 15 dinara po litru, a da će im ograničena marža od šest dinara sada pokriti samo troškove.

„Vlasnici pumpi su spremni da podnesu teret energetske krize i posluju bez zarade, kako bi se smirila inflacija, ali ako to ne traje predugo“, rekao je Rakić i istakao da se zalaže da se poljoprivrednicima trajno omogući niža cena dizela.

Najvažnije je, prema njegovim rečima, da ne bude manipulacija sa cenama i da prosečnu veleprodajnu cenu treba računati na osnovu cena po kojima Naftna industrija Srbije (NIS) snabdeva trgovce.

On je rekao da se vlasnici pumpi pitaju gde je novac od dažbine od 2,6 dinara po litru koji se izdvaja za robne rezerve koje bi u ovakvim energetskim krizama trebalo da intervenišu.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije, nejasno je da li pumpama kao marža ostaje šest dinara ili se na nju plaća porez na dodatu vrednost (PDV) čime se ta marža svodi na pet dinara.

Nejasno je, kako je rekao i da li se ta cena primenjuje na ukupnu količinu goriva, bez obzira kada je i po kojoj je ceni nabavljena.

Nedoumica ima, prema rečima Atanackovića i kod izračunavanja prosečne veleprodajne cene NIS-a koja je najveći snabdevač goriva koja je različita za avansno ili odloženo plaćanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari