Voz za brzu prugu Beograd-Novi Sad predat na koriščenje srpskoj železnici 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Voz za brzine do 200 kilometara na sat na modernizovanoj pruzi Beograd-Novi Sad, naručen od švajcarske kompanije Štadler, danas je predat na korišćenje srpskoj železnici.

Primopredaji voza na železničkoj stanici Novi Beograd prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici kompanije Štadler i ambasade Švajcarske u Beogradu, kao i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Posle predstavljanja karakteristika brzog voza organizovana je probna vožnja do železničke stanice Beograd – Centar.

Preostala kupljena dva Štadlerova voza za pruge velikih brzina trebalo bi da Srbiji budu isporučena do kraja godine.

Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu.

Jedini ponuđač na tenderu bio je švajcarski „Štadler“ sa cenom od 62,2 miliona evra.

Vozovi imaju po 316 sedišta za prvi i drugi razred, internet, poseban prostor za invalide i prilagođeni su osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Na novoj pruzi Beograd-Novi Sad, dugoj 75 kilometar, vozovi bi trebalo da počnu da saobraćaju od februara iduće godine, dva puta dnevno. Vožnja će trajati pola sata, dok će karta koštati oko 1.000 dinara.

Ta deonica je deo brze pruge od Beograda do Budimpešte čija je izgradnja počela krajem 2017. godine, a deo je kineske inicijative „Pojas i put“ i strateškog cilja te države za povezivanjem grčke luke Pirej sa centralnom Evropom, odnosno Mađarskom kao jednom od država EU.

Vučić: Za Srbiju iduće godine počinje nova era u železničkom saobraćaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će iduće godine, kad počne saobraćaj na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad, za Srbiju početi nova era u železničkom saobraćaju.

Vučić je posle primopredaje prvog voza za brze pruge kupljenog od švajcarske kompanije Štadler, rekao da će se njime prevoziiti putnici od marta iduće godine.

Vozovi će, kako je istakao ići brzinom 200 kilometara na sat i do Novog Sada će se od Beograda stizati za pola sata.

„Ovo je nešto na šta nismo navikli jer u prethodnom periodu ne samo da nismo gradili pruge već ih nismo ni održavali, a vozovi su se kretali brzinom od 26 kilometara na sat“, kazao je Vučić.

Istakao je da ni jedna zemlja u regionu nema voz kakav je Srbija nabavila od švajcarske kompanije i to govori o velikim promenama u Srbiji poslednjih godina.

Najavio je da će brzi vozovi saobraćati i na prugama do Niša, Dimitrovgrada, Preševa i drugih delova Srbije.

Ambasador Švajcarske: Isporuka prvog Štadlerovog voza je početak nove ere

Ambasador Švajcarske u Beogradu Urs Šmid izjavio je da isporuka prvog voza za velike brzine švajcarske kompanije Štadler predstavlja početak nove ere u javnom saobraćaju u Srbiji.

Posle probne vožnje do železničke stanice Beograd – Centar, nakon primopredaje Železnicama Srbije prvog voza koji može da razvije brzinu do 200 kilometara na čas, Šmid je rekao da „sa zadovoljstvom može da izjavi da se današnji događaj pridružuje nizu uspešnih švajcarsko-srpskih priča“.

Naveo je da Švajcarska i Srbija ove godine obeležavaju 30 godina saradnje.

„Ono što je počelo humanitarnom pomoći u veoma teškim vremenima, 1991. godine, tokom godina se razvilo u sveobuhvatnu bilateralnu saradnju. Kroz brojne projekte podržavamo napore Vlade Srbije na uvođenju inovacija i na modernizaciji“, dodao je.

Šmid je kazao i da je „ubeđen da postoji veliki potencijal“ za produbljenje saradnje dve zemlje, naročito u oblasti javnog saobraćaja.

Predstavnik kompanije Štadler Peter Šuler rekao je da su „veoma ponosni i srećni“ zbog isporuke voza Srbiji.

„Prodali smo više od 500 ovakvih vozova u 12 zemalja. Ovaj voz je veoma inovativan, maksimalna brzina je 200 kilometara na sat, ima dosta posebnih sadržaja za putnike“, kazao je Šuler.

Naveo je da je kompanija Štadler potpisala ugovor sa firomom Železnice Srbije u aprilu i da „misli da je oboren svetski rekord“ po pitanju vremena isporuke.

Preostala dva kupljena voza kompanije Štadler za brze pruge trebalo bi da budu isporučena Srbiji do kraja godine.

Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine do 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu.

Jedini ponuđač na tenderu bio je Štadler, sa cenom od 62,2 miliona evra.

Vozovi imaju po 316 sedišta za prvi i drugi razred, internet, poseban prostor za invalide i prilagođeni su osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Na novoj pruzi Beograd-Novi Sad, dugoj 75 kilometara, vozovi bi trebalo da počnu da saobraćaju od februara iduće godine, dva puta dnevno. Vožnja će trajati pola sata, dok će karta koštati oko 1.000 dinara.

Ta deonica je deo brze pruge od Beograda do Budimpešte čija je izgradnja počela krajem 2017. godine, a deo je kineske inicijative „Pojas i put“ i strateškog cilja te države za povezivanjem grčke luke Pirej sa centralnom Evropom, odnosno Mađarskom kao jednom od država EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari