VSS: Pritisci na sudstvo 1Foto: vk.sud.rs

Visoki savet sudstva juče je saopštio da je javnost u protekloj nedelji bila svedok ne samo medijskih pritisaka na najvišu pravosudnu instancu, već i ugrožavanja elementarnih, Ustavom zajemčenih ličnih prava i profesionalne autonomije nosilaca sudijske funkcije.

Brojni novinski naslovi, komentari na društvenim mrežama, televizijske emisije i okupljanja imali su za cilj osporavanje dopune pravnog stava građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, a u vezi sa tim je organizovan protest jednog broja članova advokatske komore i njihov pokušaj nasilnog ulaska u zgradu Vrhovnog kasacionog suda.

Visoki savet sudstva podseća javnost da se sudske odluke zasnivaju na činjeničnom stanju utvrđenom u svakom pojedinačnom postupku, da svaka stranka nezadovoljna odlukom prvostepenog suda ima pravo na ocenu zakonitosti i pravilnosti te odluke u zakonom propisanom žalbenom postupku, da sudovi u skladu sa obavezom očuvanja nepristrasnosti i nezavisnosti ne smeju da se stave u funkciju bilo koje strane u postupku, kao i da u domaćem pravnom sistemu zauzeti pravni stavovi Vrhovnog kasacionog suda nisu formalan izvor prava”, poručili su iz VSS posebno ukazujući advokatima da imaju “posebnu odgovornost u očuvanju integriteta pravosudnog sistema, te da bi prvenstveno njima trebalo da bude poznato da protesti, fizički napadi, skandiranja, obraćanje putem megafona i pokušaji nasilnog ulaženja u zgradu suda ne samo da nisu legalan način korespodencije sa sudom, već nisu ni etičko ili moralno prihvatljivo ponašanje.

Tim pre ukoliko se ima u vidu da bi urušavanje pravosudnih institucija kao svoju prvu žrtvu imalo upravo advokaturu”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “VSS: Pritisci na sudstvo”

  1. ljudi na ulici protestvuju – pritisak. predsednik im javno govori kako treba da rade – niko ni reč da kaže. Sve ih treba posmenjivati i dovesti strance na sledećih 10 godina dok ne iškolujemo nove generacije.

  2. Pravda i pravo su odavno na suprotnim kolosecima u Srbiji. Da, stav VKS nije izvor prava, mozete da se zalite…, to je u teroriji. U praksi je malo drugacije, fakticki nizi sudovi se drze stava najviseg suda jer znaju da ce njihove presude biti ukinute ili preinacene ako su mu suprotne, a gradjani mogu da podnesu zalbu, ali zasto bi to radili ako znaju da nece biti usvojena, a imace troskove. Promena stava znaci nepostojanje pravne sigurnosti, moze ponovo da se promeni i ko ce da se upusta u spor, koji traje godinama, a nije zasticen i nema nikakvu sigurnost. Licno, za mene sudovi vise ne postoje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.