Vučić penzionerima vitamine, oni njemu lek za pamćenje 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Poput pravog influensera Aleksandar Vučić izreklamirao je vitamine i minerale koje će penzionerima pokloniti, usput ne zaboravljajući da pomene kako će naši stariji sugrađani dobiti i dva puta po 30 evra i još 50 evra pride samo za njih. Ukupno 110 evra i po jednu kutiju vitamina D3, vitamina C i cinka.

„Da ne lajam mnogo, može skupo da me košta šta mislim o tome“, kaže penzionerka, koja prodaje povrće na jednoj od beogradskih pijaca kako bi dopunila kućni budžet. Ne pripada nijednoj političkoj opciji i ne zna, kaže, šta je istina, da li se zaista toliko krade i ko bi mogao drugi da vodi ovu zemlju.

„Ma nek se… znaš šta, strašno“, nije se suzdržala Beograđanka K. C. Ima 87 godina i videla je kakav je poklon predsednik države spremio za nju.

„Kakvi vitamini, kakve povišice, sve to što je kao davao povišice ovih godina bilo je na onu smanjenu penziju, a ne na onu koju sam imala“, dodaje ona i poručuje „nemoj samo ti da me voliš“.

Mile Delić, penzioner koji je dva puta vraćao novac predsedniku Srbije, sada, kako kaže, ne želi da se ponavlja. Smislio je kako da mu se „zahvali“.

„Meni Vučić šalje vitamine i minerale, a ja njemu lek bilobil, koji služi za smanjenje poremećaja pamćenja koji dolazi sa godinama života. Da mu osveži pamćenje pa da se seti da je u predizbornom obećanju rekao da su penzioneri poslednji čija će prava u reformama biti smanjena“, kaže za Danas Delić.

Rekao je Vučić, podseća Mile Delić, da je bolje da se skida sa njihove grbače, a da penzioneri moraju ostati pošteđeni svih problema.

„To je bilo predizborno obećanje, a odmah po dobijenim izborima u oktobru te iste godine, 2014, doneo je pljačkaški zakon po kome je „bogate“ penzionere opljačkao sa 10 do 20 odsto, i to je trajalo četiri godine. Tako da bi trebalo da ima u vidu da on meni vitamine i i minerale šalje za moje pare koje mi je pre toga uzeo, a ja njemu od svojih para šaljem bilobil, da mu se popravi pamćenje“, ističe naš sagovornik.

Delić podseća da je u trenutku kada je počeo da se primenjuje taj zakon 2014. njime bilo pogođeno 680.000 penzionera, a da ih je četiri godine kasnije bilo 780.000. Treba imati u vidu, napominje on, da ništa nije poboljšano stanje ni drugih penzionera, jer prema podacima PIO fonda u novembru 2017. 1,1 milion njih je imalo penziju manju od 25.000 dinara.

„To je zaista ispod svakog minimuma, to nije dovoljno ni za šta. Osim toga, on je 2015. van snage stavio sve odluke Ustavnog suda i tako vojnim penzionerima, a njih je 57.000, trajno oštetio za 4,21 odsto od iznosa penzije“, naglašava Delić.

Cilj Aleksandra Vučića, kaže on, jeste da kod penzionera stvori utisak da on sve daje, a on ustvari obmanjuje.

„Ja sam počeo da ulažem u PIO fond pre nego što se Vučić rodio i tu su i moje pare, a on ih uzima i stavlja u budžet“, napominje Mile Delić.

Za penzionerku M. S. ovaj poklon države je ponižavajući.

„To je tako poražavajuće. Svedoči da u ovoj državi mojih 40 godina radnog staža sa fakultetskom diplomom nije dovoljno da od penzije mogu da kupim sebi vitamine, nego mi ih Vučić dodeljuje kao socijalnu pomoć. Da li su penzioneri debili da ne znaju sami koji su im vitamini potrebni, nego predsednik mora o tome da odluči“, pita ona.

U toj populaciji su, ističe naša sagovornica, misleći ljudi, građani ove zemlje, a ne nemoćne „bake i deke“ na koje Vučić „pokušava da nas svede“.

„Tačno je da među penzionerima ima mnogo onih sa sramno niskim primanjima, ali valjda bi normalnije bilo da se načine već jednom te socijalne karte i da pomoć države primaju oni kojima to zaista treba, a ne da nas sve trpaju u isti koš sa etiketom „nemoćni, jadni penzioneri…“, ističe naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari