Vučić sa predstavnicima Telenora 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet (Arhiva)

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, prilikom obilaska sedišta Telenora u Beogradu, da je Srbija zahvalna toj norveškoj kompaniji za ulaganja u Srbiji i redovno plaćanje poreza i da će država pomoći u rešenju sitnih problema, ali nije precizirao o čemu se radi.

Vučić je u sedištu Telenora na Novom Beogradu razgovarao sa generalnom direktorkom Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus i ambasadorom Norveške Arne Sanes Bjornstadom.

Vučić je rekao da iako je on, kako je naveo, čovek države, ne pravi razliku između kompanija Telenor, Telekom i VIP, jer svi oni rade u Srbiji, zapošljavaju radnike i plaćaju poreze.

Sa ponosom moram da kažem da, čini mi se, da Telenor nije imao nikakvih problema što je pobedio na tenderu u Beogradu koji je jedan od najvećih korisnika usluga mreže mobilnih telefona, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da niko nije rekao da taj tender ne važi i da mora da pobedi Telekom ili bilo koja druga državna kompanija.

Čini mi se da smo time posle mnogo vremena ušli u red uređenih zemalja u kojima pobeđuje u fer takmičenju onaj koji pruži najbolju moguću ponudu, smatra Vučić.

On je ocenio da je Srbija time pokazala svim privatnim investitorima da na njih računa u budućnosti i da su dobrodošli u Srbiju.

„Želim vam mnogo uspeha i dobar rad. Onoliko koliko možemo u tim sitnim problemima koji postoje, mi ćemo da pomognemo i kao država naša je obaveza da to učinimo“, istakao je Vučić.

Uz zahvalnost Telenoru za redovno izmirivanje poreskih obaveza, Vučić je rekao da država neće povećavati visinu poreza, ali da se nada da će Telenor ostvarivati još veće prihode i na taj način davati veći iznos za poreze.

Vučić je napomenuo i da je Telenor, pojedinačno gledano, najveći investitor u Srbiji i da je na početku poslovanja pre deset godina uložio milijardu i 530 miliona evra.

Posle toga su uložili još 455 miliona evra po našoj evidenciji, rekao je Vučić.

Telenor je ne samo ekonomski promoter Srbije, rekao je Vučić i istakao da su Norvežani uvek bili na strani Srbije i pomagali da se ide napred.

Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija i ove godine napredovati na listi Svetske banke o uslovima poslovanja „Doing biznis“ iako, kako je naveo, i dalje ima problema sa pojedinim parafiskalnim nametima.

Ofsthus je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenila da su predvidljivost i jednaki uslovi na tržištu uslovi za napredak sektora telekomunikacija u Srbiji.

Mi smo danas ovde zato što Telenor slavi deset godina rada u Srbiji, navela je Ofsthus i odala priznanje Vladi Srbije za dosadašnji rad na poboljšanju uslova poslovanja i investiranja u Srbiji.

U telekomunikacijama smo imali nekoliko ključnih stvari, poput otvaranja mogućnosti za prenos fiksnih brojeva, objasnila je Ofsthus i istakla da je potreban zajednički rad kako bi se osiguralo da svi učesnici na tržištu imaju iste uslove.

Ofsthus je rekla da Telenor i Vlada Srbije dele iste ciljeve u naporima za digitalizaciju srpskog društva radi poboljšanja kvaliteta života građana.

Želimo da stvorimo uslove za poslovanje kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, napomenula je Ofsthus.

Ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad je rekao da Telenor posluje u Srbiji, jer je to dobro poslovno okruženje, ali je poručio da je očuvanje takvog okruženja za poslovanje stalan posao.

Bjornstad je podvukao da se stalno moraju poboljšavati uslovi za poslovanje i održavati princip predvidljivosti.

Svi indikatori pokazuju da Srbija pribvlači nove investicije i poslove i da je na pravom putu, zaključio je Bjornstad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari