Vučić: Zakazao sam sastanak sa Putinom da bih ga molio za niže cene gasa 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom zakazao kako bi molio za niže cene gasa u narednom periodu.

„Svi govore kako smo mi mirni do kraja godine. E pa nismo mirni, ni za šta mi nismo mirni. Da bi ljudi razumeli, od tih cena zavisi cena hrane, svih proizvoda, izvoza, i bukvalno opstanak zemlje. Ovde je direktno ugrožena cela zemlja. Već su Italija i Slovenija za 30 odsto uvećale cenu gasa“, rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, cena gasa na svetskoj berzi je 1.200 dolara, a mi ga plaćamo 270 dolara.

„Rusi su nam ponudili 70 odsto berzansku cenu, a 30 odsto naftnu formulu. Mi danas imamo 100 odsto naftnu formulu i zato nam je cena 270 dolara. da nam je 70 odsto berzanska cena, plaćali bismo gas 790 dolara. Rusi više nikome neće da daju 100 odsto naftnu cenu, jer hoće i oni da zarade“, objasnio je predsednik.

Zato je, kako ističe, zakazao sastanak sa Putinom kako bi produžio postojeću cenu za još tri do šest meseci, a posle toga da bude 70 odsto naftna formula i 30 odsto berzanka cena, što bi iznosilo 510 dolara za 1.000 kubnih metara.

„Najbolje cene u Evropi ima Poljska, 70 odsto ugalj, i neće to da zatvaraju. Dobro prolaze i oni koji imaju nuklearke, a ko nema nuklearke ili ugalj, taj nema dobre cene“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Srbija u skladištu u Banatskom dvoru ima 268 miliona kubnih metara gasa i istakao je da mu je žao što će morati da se troši deo gasa iz rezervi do kraja grejne sezone, ali da se novčane rezerve neće dirati.

„Mislim da imamo nerealno niske cene struje, ali ću se boriti da do povećanja cene gasa i struje ne dođe tokom grejne sezone“, rekao je on.

Sastanak Vučića i Putina u Moskvi održaće se 25. novembra, a kako Vučić ističe, osim o gasu tada će razgovarati i o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari