Vuletić: Cene gasa ne određuju ni Rusi, ni Nemci, ni Srbi, nećemo imati problema sa snabdevanjem 1Gasoovd, ilustracija Foto: EPA-EFE/Jens Buettner

Srbija ne bi trebalo da ima bilo kakvih problema sa snabdevanjem gasom jer ima Balkanski tok, a skladište se puni, ocenio je danas Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Skladišta se uvek pune na 80 odsto da se ne bi desila neka havarija i da ne bi istekao na drugu stranu, ali nijedno skladište u Evropi sada nije puno, zato su cene gasa tako visoke, rekao je Vučetić za RTS.

„Cene gasa ne određuju ni Rusi, ni Nemci, ni Srbi, već oni koji imaju puna skladišta i sada se igraju cenama“, ocenio je Vuletić.

On je uveren da Srbija ne bi trebalo da ima problema sa snabdevanjem gasom, ali je bitno da se skladišta napune pre zime.

„Mi imamo Balkanski tok, koji je potpuno nov i na njemu nema nikakvih problema, a imamo i gasovod sa severa koji preko Mađarske i Ukrajine dolazi do nas. I da se bilo šta desi na jednom ili drugom, može da se snabdeva“, rekao Vuletić.

On ne veruje da Srbuija „imati bilo kakvih problema jer je skladište već dosta popunjeno, a i dalje se puni“.

Vuletić je, komentarišući poziv Evropske komisije svim članicama EU na smanjenje potrošnje gasa na svim nivoima za 15 posto, ocenio da „nema potrebe za bilo kakvim uštedama“.

„Gasa u Evropi ima, a kako će se raspodeliti zavisi od Evropljana, a ne od Rusije“, rekao je Vuletić. ali je istovremeno ukazao i da bi, slučaju da Rusija odluči u nekom trenutku da „zavrne ventile“, mnoge evropske zemlje imale problem.

„Nemačka bi bila najugroženija, ali i ostale zemlje, osim Norveške i Holandije, koje ne uvoze ruski gas“, ocenio je Vučetić, ističući da je važna eksploatacija i „veoma bitno da se skladišta pune“.

„Potrošnja je zimi veća zbog grejanja. Ako se sada ne budu punila podzemna skladišta, biće velika šteta“, ocenio je Vuletić.

Cene gasa ne određuju ni Rusi ni Nemci ni Srbi već oni koji imaju puna skladišta i sada se igraju sa cenama, rekao je Vuletić iz Udruženja za gas.

On je ukazao da Rusija godišnje isporuči Evropi oko 200 milijardi gasa i da je to „oko 100 milijardi prihoda njenom budžetu“ pa je zainteresovana je da što više gasa proda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari