Za TENT 140.000 tona uglja manje? 1Foto: Fonet/ Božidar Petrović

Zbog havarije na transportnom sistemu na polju „D“ Rudarskog basena „Kolubara“ koji se zbio krajem prošle sedmice, Termoelektrana „Nikola Tesla“ dobija manje količine uglja nego što je planirano, saznaje Danas.

Naime, zbog oštećenja na tehnici proizvodnja uglja je smanjena za oko 140.000 tona.

Izvor blizak Elektroprivredi Srbije koji je želeo da ostane anoniman kaže da je epilog havarije oštećenje jednog bagera i transportne trake na polju „D“. – Prvo se spekulisalo sa tim da je do havarije došlo zbog odrona na polju a kasnije su se pojavile informacije da je nije to u pitanju. Iako je u ovom trenutku još uvek nedovoljno poznato šta je zaista izazvalo havariju ono što se sigurno zna da je bager van procesa proizvodnje kao i oko 600 metara transportne trake koja je takođe oštećena. Do havarija na kopovima uglavnom dolazi zbog odrona, nestručnog rukovanja opremom, lošeg rukovodećeg kadra i neadekvatnog načina otkopavanja otkrivke i uglja. Šta je ovog puta bilo u pitanju pokazaće vreme – objašnjava naš izvor.

On dodaje da je šteta prilično velika i da se već odrazila na predviđenu proizvodnju uglja u tom rudarskom basenu. Svakog dana iz Rudarskog basena „Kolubara“ prema TENT-u polazi 60 vozova napunjenih ugljem. S obzirom da je na polju „D“ stao jedan bager i transportna traka, broj vozova se, zbog manje količine iskopanog uglja, sve na 45 kompozicija dnevno. . Drugim rečima, TENT zbog havarije, svakog dana dobija 20.000 tona uglja manje od planiranih količina – navodi naš sagovornik.

Da li je tačna informacija da je došlo do havarije na bageru i transportnom sistemu na polju „D“ u Rudarskom basenu „Kolubara“ i da li će to uticati na proizvodnju uglja na tom polju pokušali smo da proverimo kod nadležnih u Elektroprivredi Srbije. Međutim, do zaključenja ovog izdanja iz EPS-a nismo dobili bilo kakav odgovor na naša pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari