Za zaštitu životne sredine u ovoj godini Zrenjanin opredelio 208,5 miliona dinara 1Foto: N.J.

Grad Zrenjanin opredelio je za zaštitu životne sredine za ovu godinu 208,5 miliona dinara, a skoro polovina tog iznosa 106,7 miliona dinara namenjena je za kontrolu i zaštitu vazduha i suzbijanje inhalacionih alergena.

Kako se navodi u Službenom glasniku Grada Zrenjanina, budžetski fond za zaštitu životne sredine finansira se iz namenskih prihoda u iznosu od 60,1 milion dinara, ostalih tekućih prihoda budžeta sa 148 milion i neutrošenih sredstava donacija iz ranijih godina od 424.000 dinara.

Za upravljanje otpadom predviđeno je 77,5 miliona dinara, a od toga za uklanjanje divljih deponija do 60 miliona dinara, dok je za izradu projektno tehničke dokumentacije zatvaranja i potpune sanacije-remedijacije postojeće gradske deponije u Zrenjaninu predviđeno 7,1 milion dinara.

Nešto više od 15 miliona dinara opredeljeno je za kontrolu i upravljanje otpadnim vodama, a u sklopu toga planirani su radovi na izmuljenju uličnih kanala i tarupiranju kanala u putnom pojasu, kontrola kvaliteta otpadnih voda i izrada tehničke dokumentacije za prečistač otpadnih voda.

Po toj odluci, za kontrolu i zaštitu površinskih i podzemnih voda predviđeno je 1,2 miliona dinara, a za kontrolu i zaštitu prirode, biodiverzitet, javne zelene površine opredeljeno je 5,1 milion dinara.

Radiće se i kontrola i zaštita od buke, za šta je izdvojeno 1,5 miliona, a kako se navodi u obrazloženju, za informisanje, edukaciju, promociju i popularizaciju zaštite životne sredine predviđeno je izdvajanje do milion dinara.

Odluku je usvojilo Gradsko veće Zrenjanina uz saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari