Vreme je za zamenu zimskih guma: Koliko će to da vas košta? 1Foto: Pixabay/Ralphs_Fotos

Zakonska obaveza da na vozilu stoje zimske gume u slučaju snežnih padavina ističe 1. aprila.

I mada zamena zimskih letnjih gumama nije obavezna u vreme od polovine marta do polovine aprila vulkanizerske radnje su okupirane mušterijama.

Zamena zimskih letnjim gumama ima i svoju računicu. Zimske gume se brže troše na visokim temperaturama, pa im se vožnjom tokom cele godine znatno skraćuje radni vek.

Zamena guma na istim felnama sa balansiranjem košta od 400 do 950 dinara po gumi za dimenzije guma do 15 inča.

Što su veće gume veća je i cena zamene. Za dimenzije 16-17 inča montaža uz balansiranje košta i preko 1.000 dinara po točku, a za putnička vozila sa promerom guma od 18 i 19 inča cena montaže sa balansiranjem ide i do 1.600 dinara.

Zamena točkova sa već montiranim gumama bez balansiranja je jeftinija, s obzirom na to da je dosta lakši i brži posao, i može se naći i za 1.200 dinara za sva četiri točka.

Treba reći i da firme koje i prodaju nove gume i rade montažu, nešto jeftinije montiraju nove gume kupljene kod njih.

Vulkanizeri su uglavnom zadržali cene od jesenas kad su letnje gume menjane zimskim, a kako kaže Goran, vulkanizer iz jednog od prigradskih naselja, nije se odlučio za povećanje cena jer mu nije poskupeo repromaterijal.

Mnogi čuvaju gume ili cele setove točkova u tzv. hotelima guma koje neki vulkanizeri drže, a u zavisnosti od veličine cena je od 150 do 200 dinara po gumi ili točku mesečno.

Kome su stare gume dotrajale čeka ga kupovina novih letnjih pneumatika.

Što veća guma, to je skuplja, ali na cenu dramatično utiče i koji je brend odnosno proizvođač.

Tako za novu letnju gumu dimenzije 165/70 R14 koju koristi na primer, Fijat punto, treba dati od 4.600 dinara za najjeftiniju Tigar do preko 9.500 dinara za najskuplje Mišlen ili Gudjr.

Jedna od najpopularnijih guma veličine 15 inča je 185/60 R15 koju na primer voze Golfovi ili Reno Megan. Njihova cena se kreće od oko 5.800 dinara za Tigar do preko 11.000 dinara za takvu Kontinental gumu.

Kod šesnaestica jedna od čestih dimenzija je 195/65 R16 čija cena se kreće od 6.600 do oko 17.000 dinara.

Gume za SUV vozila odnosno džipove, u zavisnosti od dimenzija i proizvođača, koštaju od dvadesetak do preko 100.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari