Zašto se gomilaju gubici u zrenjaninskim preduzećima? 1Foto: M. P./Danas

Zrenjaninsko preduzeće JKP „Vodvod i kanailizacija“ petu godinu u kontinuitetu ostvaruje gubitak u poslovanju, a ukupan kumulirani dug  iznosi više od 700 miliona dinara, čulo se na poslednjem zasedanju Skupštine grada Zrenjanina, održanom prošle nedelje.

Odbornici Zrenjanina su razmatrali izveštaje o radu i realizaciji programa poslovanja Gradske uprave grada Zrenjanina, javnih preduzeća, ustanova kulture, Centra za socijalni rad i Službe vaninstitucionalne zaštite Gerontološkog centra Zrenjanin.

Tačka 15. dnevnog reda bila je analiza poslovanja u 2022. godini JP „Vodovod i kanalizacija“.

I pored dve izmene i dopune programa poslovanja JP „VIk“ isto javno preduzeće je ostvarilo neto gubitak u prošloj kalendarskoj godini u iznosu od 9,2 miliona dinara, upozorio je odbornik Nove DSS Ljubomir Erdeljan.

„Istim izmenama i dopunama poslovanja je bilo predviđeno da se ostvari dobitak oko 3,3 miliona dinara. Ovo je peta godina u kontinuitetu kako je ostvarivan gubitak u poslovanju. Ukupan kumulirani dug društva iznosi neverovatnih 733.695.000 dinara. Nezavisna revizorska kuća konstatuje i da postoji opravdan razlog za nemogućnosti daljeg poslovanja JP ako osnivač, odnosno grad ne obezbedi kvalitetnije izvore finansiranja“, upozorio je odbornik Erdeljan.

Kako kaže, u izveštaju nema ni reči u vezi sa sklopljenim ugovorom sa firmom koja se obavezala da gradu isporučuje zdravu pijaću vodu.

„Ni slovo nije stavljeno. Da li će se neko udostojiti da građane upozna sa trenutnom situacijom po tom pitanju, pošto imamo obećanja da će gradskim vodovodom poteći zdravstveno ispravna voda“, kaže Ljubomir Erdeljan.

On je tokom zasedanja zatražio odgovore o poslovanju u 2022. godini JP „Pijace i parkinzi“.

„Za ovo JP su usvojene tri izmene programa poslovanja tokom 2022, ali ni to nije pomoglo da preduzeće ostvari mali, ali, ipak, planiran pozitivan rezultat poslovanja. Ostvaren je gubitak u iznosu od 1.621.660 dinara Preduzeće koje bi trebalo da posluje sa dobitkom po svim kriterijumima poslovanja to ne uspeva“, naveo je Erdeljan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari