"Zelena" energija zapošljava više ljudi nego fosilna goriva 1foto EPA/OLIVER KILLIG

Čista energija u ovom trenutku obezbeđuje više radnih mesta na globalnom nivou nego industrija fosilnih goriva, usled napora koji se ulažu kako bi se svet izborio sa klimatskim promenama, što se odražava na globalnom tržištu rada, prenosi AP.

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je da je oporavak radnih mesta u industriji zelene energije nakon pandemije podstaknut tehnologijama za smanjenje emisija, kao što su proizvodnja električnih vozila, izolacija zgrada, solarni projekti i elektrane koje rade na pogon vetra.

Čista energija, koja prema definiciji IEA takođe uključuje nuklearnu energiju, sada se procenjuje da čini više od polovine 65 miliona radnih mesta u energetskom sektoru u svim regionima, osim Rusije i Bliskog istoka.

Međutim, agencija sa sedištem u Parizu navodi da su visoke cene energije, uključujući fosilna goriva, dovele do porasta zaposlenosti, posebno u sektoru infrastrukture za tečni prirodni gas. Mnoge zemlje u Evropi se bore da pronađu alternative za isporuke ruskog gasa zbog rata u Ukrajini.

Takođe se dodaje da plate u industriji čiste energije zaostaju za onima u sektoru fosilnih goriva, gde su stope sindikalnog udruživanja veće, a rizični rad se nadoknađuje većom platom. Izuzetak je nuklearna energija, zbog potrebe za angažovanjem visokokvalifikovane radne snage, navodi agencija.

Predviđa se da bi do 2030. moglo biti otvoreno do 14 miliona novih radnih mesta u oblasti čiste energije, uz dodatnih 16 miliona radnika koji će preći u nove uloge vezane za čistu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari