Domaći planinski centri više nisu destinacije samo za ljubitelje zimskih sportova, već je njihova ponuda sve raznovrsnija a neki od njih su proširili sezonu na gotovo celu godinu. Tako se sedište zbivanja u jesenjem periodu, kada se održavaju brojni domaći i međunarodni poslovni i naučni skupovi, polako izmešta iz većih gradova i seli na planine. Vetar u jedra tom trendu daje i činjenica da danas u svetu kongresni turizam čini jedan od najbitnijih segmenata te grane.

PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Liderska pozicija u kongresnom turizmu sve više se vezuje za Zlatibor, destinaciju za koju se može reći da živi i radi tokom cele godine. Ovaj centar se nalazi na oko 200 kilometara od Beograda, Podgorice, Sarajeva, što ga čini idealnim mestom za domaće i regionalne skupove.

Najnoviji kongresni centar na Zlatiboru – Koledo, nalazi su u hotelu Zlatibor Mona i može da ugosti do 500 osoba. Otvoren je pre dve godine, nakon ulaganja od 3,5 miliona evra u proširenje kapaciteta hotela. Prostor je deljiv u nezavisne sale za rad, a gostima je na raspolaganju i biznis centar sa četiri manje sale.

– Kongresni turizam je jako bitan segment poslovanja našeg hotela i to je razlog izgradnje kongresnog centra. U protekle dve godine organizovali smo preko 150 domaćih i međunarodnih skupova, kako sami, tako i u saradnji sa drugim hotelima. Pored velikih kapaciteta sala za rad i dobre geografske pozicije, gosti se odlučuju za nas i zbog odličnih uslova za društvene aktivnosti, jer Zlatibor nudi više od 15 različitih izleta tokom cele godine. Svakako, tu je i odlična gastronomska ponuda, gde se trudimo da promovišemo lokalne specijalitete i proizvođače po principu Slow food koncepta. Izgleda da to dobro radimo, s obzirom na to da se veći broj skupova sada već tradicionalno održava kod nas svake godine – kaže Ivan Vitorović iz Mona hotel managementa.

Činjenica da postoje dobri kongresni kapaciteti na Zlatiboru ohrabruje da domaća i inostrana udruženja i preduzeća svoje skupove održe u Srbiji. Kongresni turizam je svakako velika šansa za promociju naše zemlje, ostvarivanje deviznih priliva i jačanje konkurentnosti destinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari