Kako funkcionišu pametne kante za otpad u Rimu? 1Foto: Instagram/@roma

Kako bi poboljšao upravljanje otpadom Grad Rim je pokrenuo inovativni projekat postavljanja pametnih kanti za otpad. U tri rimske opštine, posebno u delovima noćnog života i na ulicama gde cirkuliše veliki broj pešaka i turista (poput Trastevere i Testaccio, San Giovanni, Spagna, San Silvestro) postoji 68 pametnih kanti za otpad.

Reč je o naprednim kantama za otpad koje u svom sastavu imaju i recikliranu plastiku. Dizajnirane su tako da sabijaju otpad presom koju pokreće fotonaponski panel na solarni pogon, čime se smanjuje količina otpada do osam puta. Kako objašnjavaju na sajtu Grada Rima, ove pamente kante za otpad imaju senzor koji signalizira kada je treba isprazniti.

Senzori i LED diode pružaju pravovremenu informaciju kada je kanta 80 odsto puna putem digitalnih aplikacija, što gradskim službama za čišćenje pruža mogućnost da efikasnije planiraju njihovo pražnjenje. Takođe, pametne kante su opremljene i pedalom, što je higijenski prihvatljivo za korišćenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roma (@roma)

Iako su nedavno postavljene, prema računici, već su sakupile mnogo više otpada nego kante u recimo Madridu za isto vreme, iako su se u Rimu upravo vodili primerima i iskustvima evropskih gradova, počevši od Madrida, do Londona, Amsterdama i skandinavskih gradova.

Ova inicijativa nije, kako kažu, samo primer tehnološkog napretka, već i efikasnog upravljanja resursima, što može poslužiti kao model za unapređenje gradskih usluga i očuvanje čistoće javnih prostora ne samo u Rimu, već i širom Italije.

Na ulicama Rima, od juna će, kako najavljuju, biti postavljene i nove tradicionalne kante za otpad, a očekuje se da se ove godine u svih 15 opština Rima broj kanti za otpad utrostruči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari