Kakve veze imaju uskršnja čokoladna jaja i klimatske promene? 1Foto: Pixabay/Pat_Photogrphies

Neki popularni uskršnji čokoladni proizvodi sada koštaju barem 50 odsto više nego pre godinu dana, dok su drugi smanjili svoju veličinu, pokazalo je istraživanje organizacije Which? o inflaciji i cenama hrane i pića u britanskim supermarketima.

Krivca za ovu pojavu, novo istraživanje Energetskog i klimatskog informacionog centra (ECIU) vidi u kombinacija klimatskih promena, porasta temperature, povećane količine padavina i El Ninja koji su zahvatili najveće svetske izvoznike kakao zrna.

Skoro sav kakao u svetu (99.9 odsto) uzgaja se u zemljama koje su najranjivije i najmanje spremne da se nose sa pogoršanjem uticaja klimatskih promena, prenosi Centar za promociju cirkularne ekonomije.

Na primer, ekstremne kiše na Obali Slonovače i u Gani u decembru 2023. godine smanjile su prinose kakaoa, glavnog sastojka uskršnjih čokoladnih proizvoda, jer su vlažni uslovi uzrokovali truljenje biljaka. Ukupna količina padavina u regionu Zapadne Afrike bila je više od dvostruko veća od tridesetogodišnjeg proseka za to doba godine, prema istraživanju.

Vlažni uslovi brzo su zamenjeni periodima suše, što je ECIU opisao kao “tipično” za El Ninjo u 2024. godini, što je dodatno smanjilo prinose kakaoa. Situacija je bila “šok za sistem” za proizvođače kakaoa – osetljive kulture na sušu – jer su se njihove biljke brzo prebacile iz stanja previše vlage u nedostatak iste, objasnio je ECIU.

Sve to uticalo je na cene čokolade, pri čemu su cene kakao zrna ovog meseca porasle na “najviši nivo u istoriji” od više od 7.000 dolara po toni, što je skoro tri puta veća cena od one zabeležene u martu 2020. godine.

ECIU tvrdi da se gotovo sav kakao uzgaja u zemljama koje su najranjivije i najmanje spremne da se nose sa sve većim uticajem klimatskih promena i pozivaju na globalno delovanje u borbi protiv klimatskih promena.

– Bogate zemlje poput Velike Britanije mogu pružiti finansijsku i tehničku podršku zemljama u razvoju kako bi njihovi poljoprivrednici bolje mogli da se nose sa ovim ekstremima. Međutim, kako se klimatske promene pogoršavaju, biće potrebno više podrške kako bi se zaštitili njihovi izvori prihoda i kako bi se održao protok kakao zrna, čaja i pirinča u Veliku Britaniju – navela je Amber Sojer, analitičarka u ECIU.

Ugroženi pirinač, zeleni čaj, avokado

Istraživanje ECIU-a takođe je otkrilo da 29 odsto uvoza pirinča u Veliku Britaniju dolazi iz Indije, dok isti procenat kafe dolazi iz Vijetnama, a više od polovine zelenog čaja dolazi iz Kine u 2022. godini – oblasti za koje izveštaj upozorava da se suočavaju sa slabijim monsunskim kišama, jačim talasima vrućine, sušama i nestašicom vode tokom fenomena El Ninjo.

Kenija je takođe pogođena ciklusima ekstremne suše praćene obilnim kišama 2022. godine, što je uticalo na poljoprivrednike koji su obezbeđivali više od polovine crnog čaja u Velikoj Britaniji.

Izveštaj pokazuje da El Ninjo takođe može doneti više temperature, sušu i rizik od požara u Južnoj Americi. Inače, iz Perua dolazi više od trećine avokada, dok skoro sav ananas koji Britanija uvozi stiže iz Kostarike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari