Saudijski naftni giganti najavili smanjenje emisije metana za 80 odsto do kraja decenije 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Saudijski naftni giganti Aramko i Eksonmobail objavili su danas da će do kraja decenije za 80 procenata smanjiti emisiju metana, koji se pojavljuje kao nus proizvod prilikom eksploatacije nafte.

Ovaj gas, kakao javlja Mesendžer biznis (The messanger Business), jedan je od glavnih uzročnika prekomernog zagrevanja planete i u tom smislu doprinosi kreireanju efekta „staklene bašte“ 80 puta više nego iste količine ugljen dioksida.

Smatra se da je metan uzrokovao čak 25 odsto ukupnog prekomernog zagrevanja planete od početka industrijske revolucije pa do danas.

Taj gas curi iz izvora nafte i gasa koji se eksploatišu, ponekad slučajno, ali je to najčešće predviđeno samim procesom proizvodnje tih fosilnih izvora energije.

Veliki naftni proizvođači objavili su ovu odluku na COP28 ovogodišnjem klimatskom forumu koji se održava u Ujedinajnim Arapskim Emiratima gde su se i proizvodjači fosilnih goriva iz SAD, takođe, obavezali da za 80 procenata smanje emitovanje metana tako što će uvesti striktnu kontrolu na samim izvorima nafte i gasa.

Ipak, mnogi kritičari smatraju da takve odluke poizvođača nafte i gasa samo skreću pažnju sa suštine problema i hitne potrebe da se u potpunosti prestane sa eksploatacijom i upotrebom fosilnih goriva kao jedinog rešenja za zaustavljanje prekomernog zagrevanja atmosfere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari