"Ajvor Roberts i za Miloševića tvrdio da je garant mira na Balkanu i znamo kako se to završilo": Da li je Vučić nezamenjiv? 1foto EPA/FILIPPO MONTEFORTE

Bivši britanski ambasador u SRJ Ajvor Robertson izjavom da je jedino Aleksandar Vučić snaga u Srbiji i da samo sanjari mogu da misle da neko drugi može da zauzme njegovo mesto implicitno sugeriše da se strani faktori mešaju u srpske izbore i uopšte u srpski politički život i to na strani Vučića, smatraju sagovornici Danasa.

Podsećaju da je Roberts u vreme svog službovanja u Beogradu tvrdio i da je Milošević garant mira i stabilnosti, a da svi znamo kako se ta priča završila.

Britanski list Tajms piše da američke i evropske diplomate vide Aleksandra Vučića kao jedinu figuru koja može da ubedi Srbe da koegzistiraju sa Kosovom, pa trpe njegove uvrede na račun Zapada, ohrabrivanje srpskog šovinizma i druženje sa Vladimirom Putinom.

U tom tekstu Tajmsa britanska parlamentarka Ališa Kerns, koja predsedava Odborom za spoljne poslove i potpisnica je nedavno objavljenog kritičkog pisma o Srbiji, kaže da se stalno govori da je Vučić „jedina opcija“, ali on traži povraćaj izgubljene teritorije.

Ona smatra da Vučić nije jedina nada za Zapad, ukazujući na nedavne proteste koji, kako je rekla, „sugerišu da ima mnogo više ljudi koji žele stabilnost u Srbiji nego što se misli“. Za razliku od nje Ajvor Roberts, bivši ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu, u periodu od 1994. do 1997, ukazuje da „Srbi ne reaguju na pritisak, samo se još više ukopaju“.

„Vučić je daleko ispred svih drugih i samo maštalac može verovati da je neko u stanju da zauzme njegovo mesto, zaključio je Roberts.

„Ambasador Roberts je u vreme svog službovanja u Beogradu, kao i njegova Vlada, tvrdio da je Milošević jedini koji može da omogući rešenje i da je istovremeno i piroman i vatrogasac. Za njih je Milošević bio garant mira i stabilnosti tih godina. Samim tim, jasno je da su se takve prognoze pokazale katastrofalnim za Srbiju i Balkan. Samim tim, ambasador Roberts je još tad pokazao svoje procene i znanje i svi znamo kako se to loše završilo onda kada se on bavio rešavanjem problema“, ocenjuje Borko Stefanović, predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove i poslanik SSP.

Upitan da li po oceni Robertsa opozicija može samo da sanjari o dolasku na vlast, Stefanović odgovara da su jedini sanjari oni na Zapadu koji, kao i tad za Miloševića, i danas misle da je Srbiji potrebna čvrsta autokratska ruka da bismo imali mir i stabilnost na uštrb normalnosti i slobode.

„Građani Srbije će ovaj put pokazati, bez bilo čije pomoći, da su sanjari upravo oni koji misle da bez demokratizacije može doći do mira i rešavanja bilo kog problema na Balkanu“, ističe Stefanović, koji je i sagovornik u Tajmsovom tekstu.

Ambasador u penziji Srećko Đukić smatra da su takve izjave, poput ove Robertsove, lišene svakog osnova. One po definiciji nisu tačne.

Jer da su tačne, onda smenjivost vlasti kao jedno od demokratskih načela uopšte ne bi postojala, ne bi bilo izbora ni u Velikoj Britaniji, a da ne govorimo u Srbiji. Onda, kako kaže, građani ne bi imali priliku da svake četiri godine biraju novu vlast.

„Hajde neka ambasador da takvu izjavu za britansku javnost i britansku vlast. Kakva bi reakcija usledila? Bilo bi to zbogom svaka demokratijo! Ona njima treba, ipak, nama ne. Drugo, ambasador Robertson ovom izjavom implicitno sugeriše da se strani faktori mešaju u srpske izbore i uopšte u srpski politički život na strani Aleksandra Vučica, jer „opravdano“ strahuju da kao „sanjari“ da neko drugi može zauzeti njegovo mesto. Ako je Vučić nezamenljiv, zašto britanski političari i druga demokratska javnost u Britaniji upravo ovih dana tako masovno kritikuju AV, njegovu vlast i način na koji vlada. Hajde što bi rekao Vučić neka se dogovore šta je tačno i šta hoće“, ističe Đukić.

Veruje, kako kaže, da ambasador Roberts u tom slučaju ima gotov predlog za krunisanje Aleksandra Vučica. Đukić kaže da je ta izjava nesuvisla i da je očigledno da je on bio pobornik i opstanka Miloševića do kraja života na vlasti.

„Sada bi da nam ponovo proda taj svoj recept koji i on dobro zna kako se završio“, zaključuje ovaj diplomata.
A njegova koleginica Branka Latinović, ambasadorka u penziji smatra da je pragmatizam važan segment u politici, neizostavno i u spoljnoj.

„Stoga, taj deo izjave ambasadora Robertsa, da je Vučić jedina snaga i samo sanjar može da misli da neko drugi može da zauzme njegovo mesto, „citam“ kao refleksiju temeljnih britanskih analiza, procena naše unutrašnje političke scene. Tom izjavom A. Roberts je puno rekao. što samo potvrđuje da je London i dalje najbolji poznavalac prilika na Balkanu, a time i Srbije. Takva procena A. Robertsa za mene nije iznenađenje, i samo potvrđuje da opozicicone političke partije i njihovi lideri, proevropske i građanske orijentacije, nisu još uvek uspeli da jasno izgrade i utemelje svoju spoljno-političku platformu o važnim pitanjima koja su prioritetna za Srbiju“, ističe Latinovićeva.

Smatra da razlog za takvu procenu, da je Vučić i dalje jedina snaga, ne treba tražiti kod ambasadora Robertsa, već u činjenici da opzicioni lideri nisu uspeli da se nametnu i ponude neko novo konstruktivno rešenje za pitanja u vezi sa KiM i time skrenu pažnju na sebe.

„Isto se odnosi i u vezi rata u Ukrajini, glasamo za Rezolucije u Generalnoj skupstini UN o osudi ruske agresije, ali je propuštena prilika da se na toj platformi čuju i jači tonovi s tim u vezi i od strane opizicionih lidera. Inače, za mene je interesantna, ali i iznenađujuća procena A. Robertsa da bi Milorad Dodik u budućnosti mogao biti lider opozicije koja je nacionalistička. Priznajem, da me je ta procena iznenadila i da je vredna pažnje“, ocenjuje sagovornica Danasa.

Opozicioni lideri ,ipak, smatraju da je Roberts pogrešio u proceni, da ne poznaje dobro naše sadašnje prilike i da precenjuje moć Aleksandra Vučića.

Tamara Milenković Kerković , poslanica Dveri ističe da tu ocenu bivšeg britanskog ambasadora razume kao nastavak želje Zapada da drži Srbiju u kolonijalnom stanju i da je Roberts „dobro markirao onog ko najbolje radi u interesu kolonizatora Srbije. A njen stranački kolega i lider Dveri Boško Obradović kaže da je to važan dokaz koliko je Vučić zapadni igrač.

„On im je bitan jer, kako kaže Roberts, „ne postoji nijedna druga politička snaga u Srbiji koja može da ima većinu i neophodna ovlašćenja za postizanje dogovora o Kosovu“, u prevodu predaje KiM. Zato Zapad podržava Vučićev ostanak“, smatra lider Dveri , dok
Radomir Lazović, šef zeleno – leve poslaničke grupe NDB kaže da ako Robertson misli na to da je Vućić šef kriminalne organizacije, onda se slaže sa njim da je nezamenjiv.

Napominje da u Srbiji ne vidi nikoga na političkoj sceni ko je tako snažno povezan sa kriminalom kao Vučić, ili nekoga ko tako beskrupulozno kontroliše pravosuđe i medije, da bi bio uopšte uporediv sa njim.

„Ali i nema potrebe da iko ovde sanja da dobijemo novog mafijaškog bosa kao što je Vučić, mi sanjamo jedan drugi san, a to je uređena i pravna država koju ne vodi jedan čovek i njegova interesna grupa, već demokratski izabrana vlada. Mi za sebe sanjamo budućnost uređenog društva zasnovanog na evropskim vrednostima demokratije i vladavine prava. Voleo bih da građani Srbije na tom putu imaju veću podršku EU i međunarodne zajednice, ali bez obzira na to, mi ćemo se svakako sami izboriti sa kriminalnim režimom“, poručuje Lazović.

A Srđan Milivojević, poslanik DS, i jedan od sagovornika u tekstu Tajmsa, kaže da i u uređenim i u neuređenim društvima svi političari su smenljivi.

„Tako su nas devedesetih uveravali i da je Milošević nesmenjiv. Mislim da svaki čovek i političar koji voli Srbiju ne želi da zauzme Vučićevo mesto na optuženičkoj klupi za organizovani kriminal. Mnogi na zapadu Vučića vide kao garanta ostavarenja njihovih interesa i razumem što ga neki još uvek iz tog razloga podržavaju. Kada shvate da imaju posla sa lažovom, prevarantom i mafijašem koji se ne libi čak i da plati da bi dobio jednokratnu podršku i ova iluzija našeg opsenara će se završiti. Bez obzira koliko bude spreman da plati za podršku“, zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari