Od 23 preporuke sadržane u Akcionom planu za brže sticanje statusa kandidata za EU, čiji je rok za realizaciju 31. mart 2011, u potpunosti je realizovano šest, isto toliko nije ispunjeno, a delimično je ispunjeno 11 obaveza, saopštila je juče Kancelarija za evropske integracije, koja je sačinila prvi izveštaj o ispunjavanju Akcionog plana, koji je Vlada Srbije usvojila na sednici u četvrtak.


Procenat realizacije predviđenih aktivnosti je oko 70 odsto, uzimajući u obzir i ispunjene i delimično ispunjene preporuke. Pre roka je, u celini ili delom, realizovano još 27 preporuka. Izveštaj je sačinjen pre kraja marta, kako bi o dosadašnjoj realizaciji Akcionog plana bila obaveštena i Evropska komisija, na predstojećem sastanku Odbora za sprovođenje SSP, u utorak, 22. marta u Briselu.

Kancelarija u saopštenju navodi da je najveći pomak ostvaren usvajanjem propisa koji bi trebalo da otklone nedostatke u procesu pravosudne reforme, kao i propisa kojima se dodatno uređuje oblast građevinarstva. Takođe, stvoreni su uslovi za poboljšan rad nezavisnih institucija i regulatornih tela. Značajan napredak je ostvaren u realizaciji preporuka i kod ostalih organa vlasti i nezavisnih institucija, kao što su Narodna skupština, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana.

U predviđenom roku nisu usvojeni, između ostalog, zakon o finansiranju političkih aktivnosti, zakon o Izmenama Zakona o prebivalištu i boravištu, kao ni odluka o formiranju javnog poštanskog operatora.

Delimično je ispunjeno 11 preporuka, među kojima su usvajanje Predloga zakona o planiranju i izgradnji i formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke manjine, i to raspisivanjem izbora za 17. april.

Treća ekspertska misija Evropske komisije, koja dodatno analizira odgovore na Upitnik EK, boravila je u Srbiji od 14. marta. Ona je juče završila razgovore s predstavnicima nadležnih institucija na temu zaštite ljudskih i manjinskih prava. Članovi ove misije prekjuče su u Bujanovcu tokom celog dana upoređivali odgovore vlade na Upitnik s realnim stanjem u toj opštini, potvrđeno je Danasu u bujanovačkom Odboru za ljudska prava. Pitanja predstavnika četvoročlane delegacije EK odnosila su se na oblast obrazovanja, međuetničke incidente, ekonomski razvoj, demilitarizaciju, ljudska i manjinska prava i nevladin sektor.

File u Beogradu

Evropski komesar za proširenje Štefan File boraviće 29. marta u zvaničnoj poseti Beogradu, kako bi razgovarao s najvišim srpskim zvaničnicima. Očekuje se da će teme sastanaka biti odgovori Srbije na Upitnik Evropske komisije i aktivnosti vlade u Beogradu na reformama neophodnim za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, potvrđeno je juče u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari