"Ako bi Rusija bila isključena iz Saveta bezbednosti, Srbija bi izgubila i poslednji adut u kosovskom sporu" 1Foto: Beta / AP Photo/Seth Wenig) Arhiva)

Nagoveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je uveren da će zapadne sile sasvim sigurno pokušati da izbace Rusiju iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, sagovornici Danasa tumače kao izjavu namenjenu domaćoj javnosti kako bi se naglasila teška pozicija Beograda povodom Kosova.

Ukoliko bi Rusija, međutim, zaista bila isključena iz Saveta bezbednosti Srbija bi izgubila jedan od poslednjih aduta u kosovskom sporu.

Stevan Nedeljković, docent na Fakultetu političkih nauka smatra da bi pozicija Srbije u takvom anarhičnom međunarodnom okruženju bila krajnje nelagodna, a, kako kaže, čini mu se da bi nestao prostor za izbalansiranu spoljnu politiku kakvu naša država vodi od početka 21. veka.

“Ukoliko se striktno poštuju Povelja Ujedinjenih nacija i ustaljene procedure, članstvo Rusije u UN ne može biti dovedeno u pitanje. Institucionalna struktura Ujedinjenih nacija je ustrojena na način da omogućava stalnim članicama Saveta bezbednosti da blokiraju takve odluke”, kaže Nedeljković

Prema njegovim rečima, ukoliko se dogodi da Rusija bude isključena iz UN, a šanse za takav ishod nisu velike iako postoje, takav korak bi označio kraj međunarodnih institucija kakve poznajemo i podelu sveta dublju nego za vreme Hladnog rata.

“Ne vidim kako bi mogli da izbace Rusiju, pošto je teško očekivati da će Kina to podržati. Bio bi udarac za Kinu da ostane sama naspram stalnih članica SB iz redova zapadnih zemalja. Pored toga, teško da će i zemlje Afrike i Latinske Amerike koje su često imale koristi od ruskog članstva to podržati”, kaže za Danas Vuk Vuksanović,viši istraživač pri beogradskom centru za bezbednosnu politiku i saradnik spoljnopolitičkog instituta Ideas Londonskog ekonomskog fakulteta
.

On kaže da je Vučićeva izjava o mogućem iskljućenju Rusije iz SB , moguće, usmerena unutrašnjoj javnosti, kako bi se naglasila teška pozicija Beograda, povodom Kosova.

“Ukoliko bi Rusija bila isključena, Srbija bi izgubila jedan od poslednjih aduta u kosovskom sporu”, zaključuje Vuksanović..
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije rekao je večeras srpskim novinarima u Nujorku da je gotovo siguran da će zapadne sile pokušati da isključe Rusiju iz Saveta bezbednosti Ujednjenih nacija.

„Za to je potrebna dvotrećinska većina. Srbija za to neće glasati“, naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima to bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog poretka.

„Za to im je potrebno da Kina bude uzdržana, ili da ne uloži veto“, objasnio je Vučić i dodao da to nije ni daleko, ni nemoguće i da se uveliko razrađuju planovi po tom pitanju.

“I za nas je to katastrofa, bar što se tiče Kosova i Metohju . Teško vreme i veliko breme je pred nama “, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari