Aktuelni gradonačelnici sa severa Kosova će se žaliti Ustavnom sudu, ne prihvataju razrešenje 1Printskrin Kosovo online

Gradonačelnici opština na Severu Kosova razmatraju mogućnost podnošenja zahteva Ustavnom sudu, sa ciljem da administrativno uputstvo proglasi neustavnim i onemogući njihovo razrešenje, navodi danas KoSSev.

Ove nedelje su gradonačelnici Zubinog Potoka Izmir Zećiri, Zvečana Iljir Peci i Severne Kosovske Mitrovice Erden Atić bili gosti gradonačelnika Leposavića Ljuljzima Hetemija. Sastanku su prisustvovali i predstavnici kosovskog Ministarstva lokalne samouprave.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti podnošenja zahteva Ustavnom sudu, sa ciljem da se administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika koje je letos donela kosovska vlada proglasi neustavnim, odnosno da sud izda zabranu smene gradonačelnika dok ne donese konačnu odluku.

Zećiri je potvrdio da se razgovaralo o toj temi, ali da nikakva odluka nije doneta.

Na pitanje da li gradonačelnici smatraju da celo administrativno uputstvo nije u skladu sa Ustavnom ili samo pojedini članovi, Zećiri je odgovorio da je problematična realizacija procesa za smenu, odnosno prikupljanje potpisa za peticiju.

Zećiri je tvrdio da je proces prikupljanja potpisa za njegovu smenu iregularan, odnosno da ga vidi kao „zakulisnu scenu Srpske liste“, koja kosovske Srbe izlaže pritisku.

Potpisi na peticijama za smenu gradonačelnika prikupljani su prošle nedelje u Zubinom Potoku, Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Peticije su dostavljene predsednicima Skupština opština na severu Kosova, koji su ih prosledili Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Ukoliko CIK potvrdi peticije, sledi organizacija glasanja za smene gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari