Uprkos zlatnom dobu i vođstvu od pet prema nula Vučić traži drugo poluvreme: Treba li mu dati još 11 godina? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već duže vreme najavljuje formiranje narodnog pokreta, ali, kako je Danas već pisao, istraživanja mu pokazuju da njegovo biračko telo uglavnom ne razume ideju stvaranja nečega što će biti iznad SNS, pa je prinuđen da taj svoj naum bolje izreklamira.

Uz to, može se pretpostaviti i da su rad na pokretu zaustavila dva masovna ubistva ali i zaoštravanje situacije na Kosovu, pa je jesen poslenji rok koji smo od Vučića čuli za stvaranje tog pokreta.

Do tada, kako je i sam govorio, mora se smisliti i ljudima ponuditi nešto u šta će poverovati. Prilikom poslednjeg gostovanja na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom na pitanje o formiranju pokreta uveo je novi element za reklamu pokreta i traženje podrške građana, rekavši da je ovo samo do sada bilo samo prvo poluvreme i da će trebati i drugo.

– Završeno je prvo poluvreme, podignute su plate i penzije, a sada kada su uspeli da vrate Srbiju iz zone propadanja potrebno je drugo, pobedničko poluvreme – naveo je on i najvio da će ići u narod da ga sluša i razgovara sa njim a ne da drži govore.

O tome je pisao i na društvenim mrežama.

Čini se da će naprednjačka i Vučićeva kampanja biti u traženju još 11 godina na vlasti kako bi Srbiju doveli do „platinastog doba“ budući da sad, kako tvrde živimo u zlatnom.

Opozicija je pak rešena da mu drugo poluveme ne da.

Biljana Đorđević, poslanica Ne davimo Beograd, kaže za Danas da se njoj čini da predsednik Vučić i dalje misli da od građana može da sakrije rezultat na semaforu prema kojem gubimo pet prema nula jer smo zemlja u kojoj se u javnom prostoru promoviše nasilje, imamo najveću ekonomsku nejednakost u Evropi, zatrovanu životnu sredinu i bahat odnos prema prirodnim bogatstvima, institucije ne mare zbog porasta femicida, a dele se stipendije studentkinjama koje veličaju ratne zločine dok se iz zemlje svakodnevno teraju najbolji studenti koji ne mogu da se zaposle bez partijske knjižice.

– Ova se utakmica ne može nastaviti onako kako je on do sada igrao. Veliki broj građana mu je dao znak da treba da dobije isključenje sa utakmice kao trener, i da ovu zemlju treba da vode neki drugi i zbog njega samog i zbog izuzetno lošeg tima igrača koji je odabrao. Očekivanje da će nas spasiti veštačka inteligencija je već viđeno, tako su nam pre skoro četiri godine obećavali digitalnu budućnost sa Vladimirom Orlićem u letećem automobilu a dobili smo samo Vladimira Orlić na čelu Narodne skupštine od čega niko od građana nema koristi – ukazuje ona.

A lider DS Zoran Lutovac smatra da je ovo prvo poluvreme neispunjenih obećanja, pljački, laži i prevara na kojima počiva njegov režim.

– Tavorimo u siromaštvu i bedi. Standard se srozao, nejednakost i siromaštvo se uvećali. Imamo slabu i neorganizovanu državu i moćan i jak organizovani kriminal. Za njegove povećane plate i penzije može se manje kupiti nego u vreme kada su bile nominalno manje – kaže on za Danas.

Kako dodaje, ljudi beže iz Srbije, njih skoro milion je otišlo za vreme njegove vladavine što je demografska kataklizma.

– Na drugoj strani njegova klika se bogati i bahati. Nemaju mere i granice. Ako je ovo prvo poluvreme, neće nas biti do kraja drugog poluvremena. Zato je važno da stanemo na put takvoj pogubnoj politici. Zato je važno da budemo solidarni, čvrsti i istrajni u zahtevima koji podrazumevaju odgovornost i uređenje države i stvaranja društva pravde – navodi on.

Dok Biljanu Stojković, kopredsednicu Zajedno, sve ovo podseća na Vučićevo bodrenje i hrabrenje samog sebe, ali i njegovih podanika koji počinju da beže na sve strane.

– Rejting je u padu, a posao sa pokretom ne ide po planu. Istraživanja govore da većina njegovih birača nije ništa razumela u vezi sa tim pokretom i veoma je zbunjena njegovim navodnim odlaskom sa čela SNS. Prosto – napravio je pogrešnu procenu trenutka kada je to uradio, tj. nije računao na političku krizu koja je izazvana masakrima početkom maja. Sada pokušava da popravi stvar na šta ukazuje i njegovo nepodnošljivo često pojavljivanje na televizijama. Kao virus kog nikako da se oslobodite – objašnjava ona za Danas.

Prema njenim rečima, sada ćemo slušati o pokretu u koji će nadrobiti sve i svašta, uključujući veštačku inteligenciju, leteće automobile, malo kuknjave, prstohvat pobeda i ogromnu količinu obećanja.

– Majstor prodavanja magle je u svom elementu. Čini mi se, međutim, da i on sam oseća da je prilično porasla rezistencija na ovu „magiju“. Kao kod pojave insulinske rezistencije – može je izazvati duga konzumacija previše šećera – zaključuje Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari