Vučićeva svađalačka žurka: Kako je reditelj majske političke farse odlučio da nas konačno porazi i pokori? 1Aleksandar Vučić/Foto: N. Kovačević

Nestašica kifla, šunke, trapista, flaširane vode i jabuka, preti nam u petak 26. maja, kada će Vučić u Beogradu organizovati „svesrpski“ i „najveći“ (kontra)miting u novijoj istoriji Srbije.

Organizuje svađalačku žurku njegovih, o našem trošku.

Vučićevi unutrašnji „demoni“ ne mogu da se pomire sa činjenicom da građani odbijaju da žive u nasilju, mržnji i podelama na njihove i naše i da zbog toga protestuju.

Zbog toga je namerio da nas prebroji.

Imamo mi u nedavnoj istoriji kontramitingovanja. Za vreme Miloševića. Tu praksu, u ovo doba, preuzeo je njegov bivši politički saradnik, nekadašnji radikal.

Nakon što su građani mirnim okupljanjima, u tišini, iskazivali tugu i bol, upućivali saučešće porodicama nastradalih u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“, a potom i porodicama žrtava masakra kod Mladenovca, ti skupovi su postali protesti protiv sveopšteg nasilja u državi.

Potom su se, uz podršku dela opozicije, preoblikovali u pobunu protiv prvog nasilnika u državi, onog koji demonstrante ismeva, naziva ih huljama, ološem, političkim lešinarima, koji poziva na kontaramiting.

Kao da živimo devedesete.

Vučićeva svađalačka žurka: Kako je reditelj majske političke farse odlučio da nas konačno porazi i pokori? 2
Foto: Privatna arhiva

Reditelj majske političke farse u najavi, odlučio je da nas konačno porazi i pokori. I prebroji. Našim parama. Ucenjuje statiste iz javnog sektora, mami ih sendvičima i dnevnicama, koordiniše konovojima autobusa, parolama o sopstvenoj veličini.

Protiv nas koristi naše, državne resurse.

I šta je smisao tog majskog kontramitingašenja? Razboriti bi u tome pronašli apsurd, politički i sveopšti besmisao, ali on se inati, svađa se, mrzi, opsenari, manipuliše, seje strah. Laže. Usput, gazi Ustav i zakone.

Imao je priliku da uredi zemlju, suzbije nasilje i mržnju, poštuje paragrafe, ali nije hteo. Sada bi da kontraši. Kome? Nastradaloj deci i njihovim roditeljima, žrtvama mladenovačkog masakra i njihovim porodicama?

Ima ona stara – kada si najjači, upravo si i najslabiji. I, sigurno da je Vučić toga svestan. Zato se plaši. Zato mitinguje. Zbog toga mu je potreban majski politički cirkus.

Pošto-poto hoće da nas prebrojava i motiviše da se hvatamo za grla. A mogao je, jednostavno, kao i njegov prethodnik kontramitingaš, da nas obavesti o tome da odlazi u političku penziju i da će se, konačno, „posvetiti sopstvenoj porodici“.

Ne, njegova namera je usijanje političkih strasti u zemlji, pa kom opanci, kom obojci. Zar će na to da pristanu njegove pristalice, a naše komšije, rođaci, kumovi,  sestre i braća, „bake“ i „deke“?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari